Връщането на гласуването с хартиена бюлетина ще ни върне години назад, смята Живко Табаков - общински лидер на ДБГ - Бургас

Връщането на гласуването с хартиена бюлетина ще ни върне години назад, смята Живко Табаков - общински лидер на ДБГ - Бургас

Да спрем "хартиената коалиция" и подмяната на вота на избирателите, за това настояват членове е симпатизанти на партия "Движение България на гражданите". Заедно със своя общински председател в Бургас - Живко Табаков, те се събраха на протест тази вечер до сградата на Община Бургас.

Протестът им е в заради готвените промени в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина и хибридното гласуване, както и с разширяването на състава на Централната избирателна комисия от 15 на 25 души, закриването на Обществения съвет към ЦИК и премахването на район "Чужбина".

"Ако бъде прието в пленарна зала да се гласува и с хартиена бюлетина това ще ни върне много години назад. Всички си спомняме индианските нишки, корпоративният вот, платеният вот, вотът, който изопачаваше реалния резултат. Хора, които сме минавали през избори си спомняме много невалидни бюлетини в община Бургас през 2019 година. Те бяха 12 400. Категорично се противопоставяме на това. Надяваме се "хартиената коалиция" - ГЕРБ, ДПС и БСП да изтеглят колкото се може по-скоро това предложение, да подкрепят новата коалиция, която ще бъде създадена в Народното събрание, за разглеждане на новия Изборен кодекс, да не се посяга на гражданските организации, които през последните 5 години бяха внесени", заяви Живко Табакова.

Галерия