DSC_1681-1

DSC_1681-1

Деца стават археолози като Индиана Джоунс

Тя ще бъде открита на 15 юни на терасата на 2-я етаж в културен център "Морско казино" и може да бъде разгледана до 30 август.

Интерактивната археологическа експозиция представя по достъпен начин за децата и под формата на игра-загадка, етапите на едно истинско археологическо изследване. Специални обучителни игри, състоящи се от 7 отделни модула, разположени в логична последователност, ще запознаят отблизо посетителите с инструментите, картите и методите, използвани в археологическата професия.

В случая се касае за реалните резултати от работата по време на експедиция "Струма 2010". Младите изследователи могат да седнат на бюрото на археолога Илия Кулов, да разгледат картата и прочетат дневника му. Те ще се запознаят още с интервюта на местните хора в селата покрай река Струма, разказващи стари легенди за намирани от тях керамика и монети, разпознаване на фрагменти от глинени съдове и определяне на възрастта им, търсене и намиране на археологически "находки" при "истински разкопки".

Шанс да надникат в тайните на археологическата професия, освен децата, ще получат и родителите им, които също ще се запознаят отблизо с живота на древните хора и ще разберат как се правят истинските открития.

В края на археологическата игра посетителите ще имат възможност да сверят своите решения на загадката с правилния отговор.

Нестандартната изложба гостува в морския град благодарение на съвместните усилия на департамент "Археология" в Нов български университет, Община Бургас, фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието, младежка и науката и фондация "Америка за България".