Ден преди Възкресението слиза Благодатният огън

Запаленият огън се пренася във всички краища на света и от него миряните палят свещите си вечерта на Възкресение.

 

Възкресение Христово - Великден е денят, в който християните празнуват възкресението на своя Господ Иисус Христос. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите "Христос Воскресе". Миряните отговарят "Воистина Воскресе". При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си.

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Ден преди Великден - на Велика събота жените посещават гробищата, преливат и прекадяват гробовете, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Тези, които не са успели да боядисат яйцата на Велики четвъртък могат да го направят днес. Първото яйце задължително трябва да е боядисано в червено. То се слага пред иконата и дома и с него се прави кръстен знак за здраве на децата.

Събота е и денят, в който обикновено се правят последните приготовления за празника. Най-често те са свързани с покупките на месото и козунака. Хубавият козунак се познава по конеца, който може да се види още на пръв поглед. Освен традиционните козунаци пекарите приготвят и такива с ядки, с портокалова кора и стафиди.