Министър Порожанов отговори на питане на Ивелина Василева и Димитър Бойчев. Снимка Лина Главинова

Министър Порожанов отговори на питане на Ивелина Василева и Димитър Бойчев. Снимка Лина Главинова

Оказва се, че всички рибари са горди капитани на риболовни кораби, а всички лодки до 10 м се водят риболовни кораби и са част от българския риболовен флот. Те трябва да попълват множество документи, които не произтичат от европейското законодателство, заяви от трибуната на Народното събрание бургаският депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. Тя предложи на министерството на земедието, горите и храните и на отговорната изпълнителна агенция да излязат с добре обмислено предложение за усъвършенстване на законодателството и ясно регламентиране на дребномащабния риболов.

Повод за това стана питане направено от Ивелина Василева и колегата й от ГЕРБ Димитър Бойчев към министъра на земеделието, горите и храните Румен Порожанов относно спазването на разпоредбите, отнасящи се до риболовния капацитет, както и коректно прилагане на свързаните с тях процедури.

Въпросът идва след множество сигнали до бургаските депутати от кандидати за разрешителни за стопански риболов. Според тях изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" отказва да приема заявления. Мотивът е че не е обявена процедура по преразпределяне на свободния капацитет, а в същото време, независимо от наличието му, не е инициирана нова процедура.

В отговор министър Порожанов заяви, че инициираната вътрешна проверка в следствие на питането, не е установила нарушения и са издадени общо 129 нови безсрочни разрешителни за стопански риболов. Към момента нови разрешителни за извършване на стопански се дават само при наличие на достатъчен свободен риболовен капацитет.

От трибуната на Народното събрание бургаските народни представители обявиха готовността да предоставят връзка със засегнатите риболовци. Министър Порожанов, който благодари на депутатите за обърнатото внимание за разрешаване на проблемите с риболовните дневници, пое ангажимента за провеждане на обстойна разяснителна кампания по отношение на разпределението на свободния капацитет.

Димитър Бойчев подчерта, че за да се избегне субективния фактор и постигане на по-голяма прозрачност е добре да бъдат поддържани както актуален регистър на освободения капацитет, така и регистър на чакащите. Това ще улесни както работата на ИАРА така и желаещите да извършват стопански риболов.