Разкриване на Кръвен център е един от приоритетите ни в парламента, заяви Любен Дилов - син (вляво). Снимка Черноморие-бг

Разкриване на Кръвен център е един от приоритетите ни в парламента, заяви Любен Дилов - син (вляво). Снимка Черноморие-бг

Ще работим Бургас отново да има Кръвен център. За целта трябва при актуализацията на държавния бюджет да бъдат предвидени средства за разкриване на допълнителни щатове, заяви Любен Дилов - син - почетен председател на "Движение Гергьовден" и народен представител от Втори многомандатен избирателен район - Бургас от листата на коалиция "ГЕРБ - СДС".

Според него, този въпрос може лесно да бъде решен и затова ще бъде достатъчна актуализация на бюджета.

"Крайно необходимо е да бъде решен този проблем особено в контекста на пандемията. Миналата година организирахме серия от акция по кръводарявания, но само това не е достатъчно", допълни зам.-председателят на "Движение Гергьовден" и общински съветник в Бургас Георги Маринчев. Кръвта, която се дарява в Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ - Бургас се изпраща в Кръвния център в Стара Загора, за да се преработи и от нея да бъдат извлечени нужните кръвни продукти. След това те се връщат в тук, за да бъдат ползвани при преливания.

Бургас няма Кръвен център от 23 години. През 2020 година ръководството на УМБАЛ заедно с Община Бургас, РЗИ и Областна управа усилено работиха в тази посока - за издаване на разрешително от страна на Министерството на здравеопазването за създаването на Кръвен център в Бургас. Същото това Министерство, което е закрило общо 23 Кръвни центъра в страната. До този момент обаче такова разрешително няма.

Бургас е имал Кръвен център преди 22 г., УМБАЛ иска да го възстанови