Прокурорската проверка трябва да докаже има ли вина за наводненията, коментира Бойчев. Снимка Лина Главинова

Прокурорската проверка трябва да докаже има ли вина за наводненията, коментира Бойчев. Снимка Лина Главинова

Трябва да се промени мисленето на хората и да се помисли за застраховка на имуществото. Държавата прави, каквото може, но няма как да се справи с всичко. Това заяви областният лидер на ГЕРБ - Бургас и народен представител Димитър Бойчев пред журналисти. "С колегите бяхме на място буквално часове, след наводненията на 25-и октомври. Това, което видях бяха почистени дерета и реки. Нека завърши прокурорската проверка и ще разберем, кои са причините за наводненията", коментира Бойчев.

Община Бургас и Община Камено пострадаха сериозно от проливните дъждове в края на октомври. Десетки семейства пострадаха при порой тогава. Наводненията взеха и човешки жертви.

По места се организират кампании за набиране на средства в помощ на пострадалите. Отпускат се и еднократни помощи в размер на 325 лева от социалното министерство. БЧК организира акция за събиране на пари. От ГЕРБ събираха дрехи и постелки за нуждаещите се.

"Смятам, че системата за известяваме сработи в Бургас и се реагира адекватно. Но трябва да има такава в цялата страна. В последните години все по-често ставаме свидетели на наводнения. Климатът се променя. Но сега видяхме, че по места се действаше адекватно и институциите си свършиха работата", допълни Бойчев. Според него, общините трябва да се грижат за поддръжката на язовирите по места. Повод за коментара му ставаха водоемите, които преляха по време на бедствието.

ГЕРБ дава 100 000 лв. за пострадалите Бургас и Камено