Димитър Маринов (вляво) дойде в Бургас отново след 47 години за премиерата на три филма с негово участие. Снимка Авторът

Димитър Маринов (вляво) дойде в Бургас отново след 47 години за премиерата на три филма с негово участие. Снимка Авторът

Портретна снимка на легендата на футболния клуб "Левски" - Георги Аспарухов с надпис: "Само "Левски", бате Гунди" пази в детския си албум актьорът Димитър Маринов. Той разкри това пред бургаски журналисти и в присъствието на Андрей Арнаудов - един от продуцентите на филма "Гунди - легенда за любовта". Двамата дойдоха в морския град за предпремиерата на филма, посветен на Гунди.

Смях, сълзи, аплодисменти на предпремиерата на филма за Гунди в Бургас

"Израснал съм в Слатина. Когато бях на 6 години, моято осиновителка, ми подари портретна снимка на Гунди. Сложих я в албума си и написах - "Само "Левски", бате Гунди", разказа случката Димитър Маринов. Той вижда поличба, когато му се обаждат да го поканят да се яви на кастинг за филма "Гунди - легенда за любовта". "Мислеха ме за друга роля, но не я приех по морални причини", сподели актьорът, който от години има успешна кариера в Холивуд. След това се явява на кастинг за ролята на Аспарух - бащата на Гунди.

Предпремиерата на филма го довежда в Бургас отново след 47 години. "За последно бях тук през 1977 година. Огромно въление е да съм тук, в града на Тончо Русев и Недялко Йорданов. Горд съм и да бъда част от тази продукция. Живял съм в този свят", споделя Димитър Маринов.

След предпремиерата на филма за Гунди, която бургазлии гледаха снощи в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК, тази вечер ги очаква двойна среща с Димитър Маринов.

Любителите на киното ще имат възможност да гледат другите два нови филма с участието на актьора - от 17:00 часа - късометражния филм "Сельодка" и от 19:00 часа - пълнометражния "Караганда". И двете прожекции ще бъдат в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК при вход свободен. Между прожекциите  е предвидена среща - разговор с актьора.

Късометражният филм "Сельодка" разказва историята на Ирина, която ден след като се премества в малката къща, за която е мечтала, се подхлъзва с количката за преместване и чупи бедрото и ръката си. Когато съпругът ѝ трябва да замине на командировка, на помощ идва циничният ѝ баща, прекарал живота си в Съветския съюз. Единствената му задача е да я придвижи до банята, но вместо това той използва възможността да поправи всичко в къщата, освен връзката им.

Пълнометражният игрален филм "Караганда" разказва за молдовския гангстер Владимир, който живее в Ню Йорк и е член на елитната престъпна група "Воры в законе". Група, която води началото си от времето на царете. Когато възниква проблем с контрабандата на оръжие, Владимир заминава за руска военновъздушна база с куфар, пълен с фалшиви пари. Опитът му да заблуди местната мафия се проваля и авиобазата е разрушена след жестока престрелка. Въпреки че успява да избяга, бизнесът и семейството на Владимир са застрашени от последвалата мафиотска война. По-късно конфликтът го среща отново със стария му приятел от съветските затворнически лагери Алексей. Но има нещо в миналото на Алексей, което не се връзва.