DSC_7298

DSC_7298

Димитров: Без екип не мога да постигна нищо

спечелен конкурс. Димитров има дълъг стаж в дирекцията по горите. Преди да стане шеф на парка той бе началник на Горскостопански участък в Държавното горско стопанство - Бургас.

- Г-н Димитров, честито от екипа на сайт Черноморие. От броени дни и сте директор на природен парк "Странджа".

- Благодаря!

- Как се съгласихте да кандидатствате за това ветровито място?

- Имаше конкурс. На него се явихме трима души. Спечелих с моите  идеи за бъдещето развитие на парка, които догодина ще отбележи 20 години.

- Имаше ли политически натиск при избора Ви?

- Не.

- Все пак този пост не е един от приятните. Преди имаше атаки и от неправителствени  и екоорганизации за бъдещето развитие на природен парк "Странджа"?

- Гъвкав съм, надявам се да се разберем .

- Сега като нов шеф на природен парк "Странджа" ще смените ли досегашните хора, работещи в него?

- Без екип не мога да постигна нищо. Вчера назначихме юристконсулт. Имаме още 2 незаети бройки по щат. Зам.-директор си остава досегашния - Димитър Гочев.

- Какво Ви предстои като нов шеф на парк "Странджа"?

- Трябва да се реагира спешно за възстановяване на посетителската пътека в Младежко. След пороите от края на октомври тя е прекъсната. Възстановяването й нужно не само за Странджа, а и за Бургаския регион. 

- Вярно ли е, че предстои преместването на  посетителския център от Царево в Ахтопол? Защо се налага? Ще останели на работа същия екип?

- Посетителският център от Царево ще бъде преместен след изграждането на офиса. Какво лошо има да се работи в нова база. Не виждам причина за промяна на екипа. Те ще продължат да работят.

- Какво е Вашето мение относно битовизма, че се сече в Странджа нерегламентирано? Бдителни хора твърдят, че денонощно се изнася дървесина?

- Сечта в Странджа не е превишена. Проблемът за нерегламентираната сеч не е само в Странджа, а и вдругите горски стопанства. Колкото до камионите, натоварени с дървесина, всички имат един маршрут, който минава само по един път. Това може би  е впечатлило будните граждани, като наблюдават извозването на  дървесината.

- Тогава какъв е проблемът?

-. Аз съм за забраната на сурова дървесина да има добавена стойност т.е.  дървесината да се преработва на територията на страната, а не в чужбина.