Милен Николов е запален хоби готвач. Снимка Личен архив

Милен Николов е запален хоби готвач. Снимка Личен архив

Директорът на Регионалният исторически музей в Бургас Милен Николов ще готви на живо в Нощта на музеите. Посетителите на Етнографската експозиция тази събота, 13-ти май, ще видят и ще опитат кулинарните умения на Милен Николов. Той е избрал да сготви свински далаци по жеравненски. "Рецептата я знам от баща ми, светла му памет", сподели пред "Черноморие" директорът на музея, който родом е от Котел. За приготвянето на ястието са нужни свински далаци, стар кромид лук, сол и черен пипер. "Далаците се режат на хапки, като преди това не е нужно да се изцеждат. Слагат се в гювеч, прибавя се нарязания лук и се подправят със солта и пипера. Слага се мазнина, не е нужно да се добавя вода", разкри тайната Милен Николов. Гювечът се захлюпва с капака и се пече около час. След това капака се маха и гювеча се връща за още 30 минути във фурната, за да се запече ястието отгоре.

За Нощта на музеите Милен Николов ще приготви два гювеча. Първият ще е готов, за да бъде дегустиран по време на събитието. А пред посетителите, археологът - кулинар ще покаже стъпките за ястието във втори гювеч, който след като бъде готов ще бъде предложен за опитване.

Милен Николов е хоби готвач, който често влиза в кухнята и слага престилката. "Мога да готвя и месни, и постни ястия, но наблягам основно на готвеното. Аз съм по грубите археологически ястия, не по гурмето", с усмивка споделя Милен Николов.

Той ще е първият, който ще готви в етно кухнята, която е изградена в рамките на проекта за реновиране на Етнографската експодиция. Тя ще се използва от музея за различни кулинарни събития и дегустации.

Показват божествата от Западния Понт и кулинарна демонстрация за Нощта на музеите