Днес е Денят на медиацията

"Надяваме се все по-рядко понятието "медиация" да се смесва с "медитация"", заявиха адвокат Нина Янкова и адвокат Пешка Чернокожева от СНЦ "Асоциация за извънсъдебно разрешаване на спорове" в Бургас на среща с бургаски юристи. 
Лекцията се състоя снощи в залата на Областна управа по иницатива на бургаското дружеството към Националния съюз на юрисконсултите, във връзка с днешния Международен ден за разрешаване на спорове.
"Медиацията" е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, за разлика от "медитацията", за която се твърди, че е състояние на съзнанието, и не е обект на нашата дейност, уточниха медиаторите. 
Извънсъдебното решаване на спорове е по-бърза и по-евтина процедура, при която страните могат сами да определят правилата и да взимат решенията, казаха от "Асоциация за извънсъдебно разрешаване на спорове". 
Медиаторът е независим участник в процедурата. Той не е съдия или арбитър, не дава съвети, нито взима страна, а единствено запазва равноправието на позициите на спорещите – допълниха адвокат Янкова и адвокат Чернокожева.
"Законът за медиацията" е приет в България през месец декември 2004 г.
Съгласно действащият Граждански процесуален кодекс съдът указва на страните, че могат да разрешат спора си и чрез медиация. 
При постигане на съдебно споразумение спорещите имат право да прекратят съдебното дело, а ищецът да получи обратно половината от платената държавна такса, казаха още бургаските медиатори.
Международният ден за разрешаване на спорове се отбелязва всяка година на третия четвъртък от месец октомври.