Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави Цветана Манева на откриването на фестивала. Снимки Община Варна

Кметът на Варна Благомир Коцев поздрави Цветана Манева на откриването на фестивала. Снимки Община Варна

Публиката посрещна на крака актрисата Цветана Манева на откриването на 42-то издание на фестивала "Златна роза". Тя бе специален гост и поздрави всички от сцената. С прожекция на филма "Последната дума" на режисьора Бинка Желязкова ще се отбележи нейната 80-годишнина.

"Това, че фестивалът "Златна роза" за 42-ри път се провежда във Варна, говори за две неща: градът ни цени и поддържа своите традиции и второ - Варна е град на свободния дух и дава възможност на своите творци и граждани да изразяват себе си свободно", каза кметът на Варна Благомир Коцев при откриването на Фестивала на българския игрален филм. Той определи форума, който е единственият национален фестивал за игрално кино в България, като емблема на морската столица и важен елемент в културния й календар.

"Давам си сметка колко е трудно в днешното време на разделение и различни позиции в обществото да съхраниш такъв форум, който да показва красотата, смисъла, високите постижения на българското кино и да правиш това по много достоен начин", посочи на церемонията заместник-министърът на културата Илко Ганев. Той сподели, че гостуването му на "Златна роза" преди няколко години го е накарало да осмисли фразата "фестивална столица на България". Ганев поздрави кмета Коцев, затова че оказва пълно съдействие за провеждането на фестивала.

"Златна роза" ще продължи до 26-ти септември с програма от български пълнометражни и късометражни филми, сериали и разнообразни съпътстващи събития – лекции, дискусии, обучения, голяма част от които са насочени към младата публика. За голямата награда "Златна роза" тази година се състезават 15 пълнометражни, 20 късометражни филма и 5 сериала. В извънконкурсната програма са включени други над 20 филма.  

Председател на журито за пълнометражни филми тази година е един от най-успешните съвременни български автори – Захари Карабашлиев, а в състава му е и режисьорът на някои от най-успешните български филми Стефан Командарев.

Основен организатор на "Златна роза" е Изпълнителна агенция "Национален филмов център". То се провежда съвместно с Министерството на културата, НДК - Варна и фонд "Култура" към Община Варна.

Галерия