DSC_3207

DSC_3207

До 500 лв. глоба за родител, ако детето му не ходи на училище

Виолета Илиева - шеф на Регионалния инспекторат в Бургас, Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образование в община Бургас, представители на синдикатите и на общинските администрации в региона.

В бъдещия закон са включени добрите практики, които община Бургас прилага. "Местната администрация дава добър пример за съвместна работа с министерството и инспектората", похвали общината зам.-министърката. Проектът предвижда и дейността на центрове за личностно развитие, които ще си финансират със средства от министерството. Според нормативната уредба професионалните гимназии също остават на финансиране от страна на ведомството на министър Сергей Игнатов.

Промените предвиждат глоби за родителите, чиито деца не посещават редовно учебните занятия. Глобите са налагат от кмета на общината. Първоначалната санкция е в размер от 50 до 250 лева, при повторно нарушение глобата скача от 100 на 500 лева. Родителите също подлежат на санкция при системно неявяване в училище след изпращане на писмена покана от директора. Глобата в тези случаи е от 20  до 100 лева.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова