Добрин Вътев е събрал изкуствата в една творба. Снимки Лина Главинова

Добрин Вътев е събрал изкуствата в една творба. Снимки Лина Главинова

Бургаският художник Добрин Вътев събира изкуствата в дърво от стомана. "Артлегория" или "Дървото на изкуствата" бе монтирана днес в пространството пред касата на драматичен театър "Адриана Буведска" в морския град. Пластиката е висока 2,40 метра и тежи около 200 кг. "В това дърво съм събрал всички изкуства - театър, музика, кино, архитектура, литература, изобразително изкуство", обясни авторът. Близо месец е продължила работата по творбата. Тя е направена от кортен стомана, която си променя цвета с времето, но не изгнива. А символите на отделните изкуства са изработени от неръждавейка.

"Артлегорията" е една от петте творби направени в рамките на Симпозиума по скулптура за градска среда, който Община Бургас организира и финансира със средства от бюджета за настоящата година.

Вече са монтирани и останалите три творби - "Плажната шапка и нейната сянка" на проф. Светозар Бенчев в градинката до Арменската църква, "Златна рибка" на Огнян Петков в горната част на площад "Тройката", в близост до пресечката с улица "Г.С. Раковски", "Прибой" на Емил Бачийски до Съдебната палата, в тревните площи до подземната улица. Предстои да бъде поставен и стъкления "Тетрапод" на Красен Троански пред "Научно-изследователски и конгресен център" на пристанището.

Пластики на петима автори преобразяват топ места в Бургас

Галерия