Тестове се правят само на пациенти, за които има съмнение, че са болни от корона вирус, каза доц. Велинов (вдясно). Снимка Архив Черноморие-бг

Тестове се правят само на пациенти, за които има съмнение, че са болни от корона вирус, каза доц. Велинов (вдясно). Снимка Архив Черноморие-бг

Не е необходимо да се правят тестове за корона вирус на здрави хора. Тестът ще остане отрицателен и това ще създаде фалшива сигурност, че лицето не е заразено. Това каза доц. Цветан Велинов - декан на бургаския Медицински факултет в университет "Проф. д-р Асен Златаров" и член на Общинския кризисен щаб. Той бе създаден на 8-ми март, когато бяха обявени първите случаи на заболели от корона вирус - COVID - 19 в Плевен и Габрово. До този момент заболелите в цялата страна са 67. Пациент с корона вирус в Бургас засега няма.

В УМБАЛ се правят два вида тестове на пациенти, които са със съмнение за корона вирус. При първия тест изследванията са генетични и са сравними с тези, които се правят в референтните лаборатории. Вторият вид е антигенният тест. 

"Тестовете са полезни и диагностично релавантни само, когао има клинична симптоматика. Когато се прави тест на здраво лице, се създава фалшива сигурност, че той е здрав, тъй като вирусът все още може да не се е развил в достатъчно количество и да даде отклонение в клиничната картина и диагностиката", допълни доц. Велинов.

В бургаската болница УМБАЛ очакват днес доставка на консумативи. Положението е нормално. Няма много пациенти, тъй като хоспитализирането намалява. "Готови сме, дай Боже ударът да не е голям", допълни д-р Бойко Миразчийски - изпълнителен директор на болницата.

Община Бургас предоставя 17 жилища на хора под карантина, купува диспенсъри за магазини

В Бургас е задържан собственик на заведение, работило въпреки забраната

Дизенфекцират детски площадки, не могат да спрат майките да ги ползват