DSC_0202

DSC_0202

Докладната за изпълнението на бюджета се превърна в спор за Петя Дубарова и Левски

която се провежда в момента в културен център "Морско казино" в Бургас. Съветникът от НФСБ - Георги Дражев заяви, че има непълноти в приложение 8 от отчета, които касаят концесиите. "Това е достатъчно, за да отложим този отчет да бъде коригиран от администрацията и след това да бъде гласуван от нас. Наблюдава се съкращаване на работни места и съкращаване на възможности за приходи от страна на населението. 680 000 са се увеличили безработните. Глобите и таксите, които се събират от изнемощялото население трябва да се намалят", заяви Дражев. Предложението на неговата група за отлагане на докладната не бе прието от съветниците.

В дебата се включи и Евгени Мосинов от БСП.

"Групата на БСП би искала да има сериозна дискусия за изпълнението на бюджета. Гласувахме против бюджета в началото на годината, защото виждахме нереалистично заложени цифри и очаквания. За жалост те се сбъдват. Вижте сраница 3, данъчни приходи. Изразяване безпокойство и тревога за намаляне на приходната част в неданъчните придохи. Да, нарушителите трябва да бъдат наказани, да глобите да бъдат събирани, но не на принципа по-високи глоби, за да пълним бюджета. Това влияе негативно върху населението и не създава реален ръст.Отчитаме негативни тенденции в състоянието на Бургас като икономика, като доходи, 680 лева средната работна заплата в Бургас и е под средната за страната, която е 740 лева. Да не забравяме преобладаващата безработица. Добра дума за хората от данъчната администрацията, които са постигнали добър ръст на събираемост на данъците", заяви Евгени Мосинов.

"Завишихме няколко рамки, няма нито един дето има да дава един лев и да сме го изтървали. Икономиката се движи добре и това трябва да ни радва. Ние сме в цветущо състояние предвид другите общини. Глобите - той Йоан (Йоан Костадинов - бивш кмет на община Бургас 3 мандата б.а.) не събираше никакви глоби и гражданите го изгониха от общината. Лихвите растат, защото взехме нов кредит. Това са прости сметки, трябва да ги коментирате. Ниска е заплатата, но сме втори след София", коментира зам.-кметът по финанси в община Бургас Красимир Стойчев.

"Не ми харесва ироничния ви стил г-н Стойчев, назидателния тон спрямо общинските съветници. Вие защитавате бюджета пред ОбС, който е ръководния орган. Изритаха не хубава дума. Да той (Йоан Костадинов) е бивш кмет, но това вашата реплика не е проява на добър вкус. Този град се управлява от Общинския съвет", репликира го Евгени Мосинов.

Обсъждането на изпълнението на бюджета за първите шест месеца на годината отиде към историята и отбелязването на важни дати, свързани с живота и делото на националните герои - Христо Ботев и Васел Левски.

"Без Върбан Върбанов и Петя Дубарова можем, но без Ботев и Левски - не можех. Това е част от националната ни история. Ако ги забравим, ще бъде страшно. Тогава ще бъдем народ бед памет", заяви Валентин Касабав от НФСБ по повод средствата, които се дават за тържествата, свързани с тези творци.

"Ненужен беше този спор. Празнуването и честването на празниците не е промемено през годините. Колежката Анание (Йорданка Ананиева - зам.-кмет на община Бургас по култура и образование б.а.) се опита да обясни, защо сме изразходвали по-малко средства за отбелязване на годишнините на Левски и Ботев. То е, защото сме ангажирали обществени организации, читалища, Общински детски комплекс. Те са с делегирани средства. Няма как да калкулираме тези разходи, защото те са общински средства и са безплатни за общината. Разбира се, че разходите за дома-музей за Петя Дубарова са повече. Петя Дубарова е бургазлийка. Не е добре именно тук в Общинския съвет да се предизвиква такава дискусия. Политиката на община Бургас не е за неглежиране на който и да е творец", намеси се в дебата и кметът на общината Димитър Николов.

След продължили повече от час и половина дискусии докладната бе гласувана поименно с 34 "за", 9 "против", 3 "въздържал се".

От заложените в бюджета приходи в размер на 156 405,1 лева приходите са в размер на 44 456,1 лева.

Текст Десислава Георгиева