Дейностите по довършване на сградата са преустановени, заради липса на пари. Снимка Архив Черноморие-БГ

Дейностите по довършване на сградата са преустановени, заради липса на пари. Снимка Архив Черноморие-БГ

Документите за акредитация на Факултета по медицина към университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас трябва да се входират до средата на март. От учебното заведение вече са подготвили нужните за това книжа. За да бъде акредитиран факултета обаче, трябва да е завършена сградата. Дейностите в момента са спрени, защото не е платена част от сумата на фирмата изпълнител. Сградата трябваше да бъде довършена и оборудвана със средства от продажбата на "Медицински център III - Бургас" ЕООД. Шестетажната сграда, собственост на Община Бургас, бе продадена на сесия на ОбС в края на септември 2017 година. На сесията през януари съветниците гласуваха за намаляване на капитала на дружеството след продажбата. Според председателя на ОбС Костантин Луков, предложението на бе прието, защото не бе подкрепено с квалифицирано мнозинство, както е по закон. Със свое становище от 12-и февруари областният управител Вълчо Чолаков посочва, че решението е законосъобразно, защото за него не е нужно квалифицирано, а обикновено мнозинство. Позовавайки се на становището на Чолаков, председателят на ОбС Луков поправя протокола от сесията на 30-и янари 2018 година, въпреки че е минал седемдневния срок, който дава право за промяна на протокол.

Това обяви на нарочна пресконференция съветникът от СЕК Константин Бачийски. По негови думи сделката с продажбата на сградата на Медицинския център е извършена в края на миналата година.

На въпрос на Черноморие: "Парите от продажбата на сградата на "Медицински център III Бургас" в сметката на Община Бургас ли са?", от пресцентъра на администрацията отговориха: "Парите трябва да бъдат преведени по сметката на университета".

"По нашата сметка пари не са влизали", коментира за "Черноморие" ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" доц. Магдалена Миткова.

Скандал: Председателят на ОбС Бургас поправя незаконно протокол