VezdiVarna

VezdiVarna

Дупката във Варна става лапидариум, няма да се застроява

находка в морската столица вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По думите му посетителите на Дупката трябва да се разхождат сред зелени площи и шадраванчета и да разглеждат археологическите находки. Дянков изтъкна, че това е идеята, като съобщи, че са водени разговори с кмета, общинарите и главния архитект, на който самият премиер е поставил задача да работи по разработването на проект.
"Всички варненци знаете за този проект. Още 1984 година тук са започнали да копаят, за да правят ЦУМ, когато са намерили римска стена. Тази кула е единствената в България, ъглите й са заоблени, за да има по-голяма подкрепа в случай на външна атака.“ Това е всъщност втората стена на Одесос, и е първата от времето на стара Гърция". Финансовият министър се възмути, че от 1984 година до сега са пробвани да се строят някакви грозотии, като асансьорни шахти, които са спряни.
"Част от собствеността на Дупката е на Община Варна просто трябва да се преактува по новия устройствен правилник, а другата част от земята е на Гергов, с който водим преговори и тази част да стане общинска собственост. Хубаво е това да стане собственост на общината и след това държавата ще даде началните пари". Дянков добави, че е изчислено, че за възстановяването на паметника на културата са нужни около 2,5 млн. лева. Той подчерта, че в бъдеще общината ще може да кандидатства по европейски проекти не само за така наречената Дупка. 
По отношение на преговорите за имота, които ще се водят с Георги Гергов, финансовият министър каза, че "…първоначално собственика може да иска повече от 2 млн. лева, след което може да разсъди и да не иска повече от 2 милиона или да не иска пари изобщо. Това е задачата на финансовия министър - като иска някой нещо, да казва няма това да стане, след това те пак да поискат и пак да не стане, и след това да кажат – да, разбрах". 

Днес+