Кметът Георги Лапчев (вляво) и проф. Асен Балтов отговориха на въпросите по време на обсъждането. Снимки Авторът

Кметът Георги Лапчев (вляво) и проф. Асен Балтов отговориха на въпросите по време на обсъждането. Снимки Авторът

Почти два часа продължиха дебатите и страстите по време на общественото обсъждане за поемане на дългосрочен дълг в размер до 8 млн. лева с ДДС за реализацията на проекта за изграждане на модерен медицински център в Царево. Обсъждането бе организирано от Община Царево, която ще кандидатства пред Фонд за органите на местното самоуправление в България - "ФЛАГ" за заема. В сумата е включено строителството и обзавеждането на сградата.

С 8 млн. лева Община Царево ще строи модерен медицински център

Идеята за центъра е на кмета на морската община Георги Лапчев и той и екипът му работят по реализацията й вече седем години. Гарант за проекта е УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Кметът на Царево Георги Лапчев и професор д-р Асен Балтов - изпълнителен директор на болницата подписаха на 15-ти март Меморандум за сътрудничество. Той стана факт след взето решение от общинските съветници и потвърдено съгласие от Министерство на здравеопазването.

На обсъждането, което се проведе в Лятното кино в Царево, присъства и проф. Балтов. Там бяха общински съветници, общопрактикуващи лекари, софиянци, които от 20 и повече години имат бизнес и имоти в община Царево, жители на града.

Новата сграда ще бъде вдигната на мястото на сега съществуващата поликлиника в града. За целта постройката ще бъде съборена. На площ от 3000 кв. м. ще се простира новата сграда, която от едната страна ще е двуетажна, а от другата - триетажна. На първият етаж ще бъдат разположени кабинетите на общопрактикуващите лекари. Ще има диагностичен и стационарен блок. Ще се дават 24-часови дежурства от медици от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", които ще бъдат командировани на ротационен принцип през цялата година. "Дори през зимата ще има на разположение най-важните специалисти - реаниматор, анестезиолог, детски лекар, невролог и други", каза изпълнителният директор на "Н. И. Пирогов" проф. Балтов. В медицинския център ще работят 50 специалисти от столичната болница. А центърът в Царево ще бъде дъщерно дружество на "Пирогов".

"В сумата от 8 млн. лева, които Общината ще поеме като дълг от Фонд за органите на местното самоуправление в България - "ФЛАГ" влиза събарянето на сега съществуващата сграда, проектирането на новата, изграждането й и обзавеждането й", обясни кметът Георги Лапчев. Медицинското оборудване ще бъде осигурено от "Н. И. Пирогов". Срокът за връщането на средствата ще бъде 18 години.

"Стойността на заема е на базата на разработения идеен проект. След като това обсъждане вече е факт, предстои да бъде гласувано и поемането на дълга от Общинския съвет. След това ще бъде разработен проектът с количествено-стойностната план сметка и тогава ще имаме цялата сума, която ще е нужна за реализацията. Много малка е вероятността да има разминаване между прогнозната стойност и окончателната, след като проекта бъде готов", каза за "Черноморие" кметът Лапчев.

Идета е, след като сградата бъде построена, тя да бъде предоставена на столичната болница срещу договор за наем. А средствата от наема да отидат за погасяване на задълженията към "ФЛАГ".

Основните въпроси по време на обсъждането бяха свързани с необходимостта от поемане на дълг от Общината за медицинския център, както и има ли необходимост от неговото изграждане.

Каква е количественото-стойностната план сметка и наемът за предоставяне на сградата на "Н. И. Пирогов" ще покрива ли вноските по кредита? Това попита независимият съветникът Станислав Добрев (той влезе в местния парламент от листата на "Движение Гергьовден", но напусна партията преди известно време б.а.). Той заедно с двамата си колеги Емил Пейчев и Атанас Желязков са изпратили и питане във връзка с проекта до служебния министър на здравеопазването. В случая обаче решението за проекта ще се вземе от Общинския съвет.

Мореплавателят Дончо Папазов, който от години живее в Царево се обяви в подкрепа на проекта. "За една демокрация е важно, когато нещо е полезно всички да се обединят, за да се реализира то", заяви Папазов.

"Този медицински център ще бъде в плюс за нашата община. Сега съществуващата сграда е строена през 1986 година. Частичен ремонт е правен през 2005 година, но в момента тя е в тежко състояние. Този център ще вдигне рейтинга на нашата община, защото ще се ползва и от жителите на съседните общини", заяви д-р Петя Райчева.

"Това е инвестиция в бъдещето, която няма цена", заяви и Евгени Йонов, който от 20 години прави бизнес в община Царево.

В подкрепа на проекта се обяви и бившият кмет на Царево Георги Костадинов. "Направено е обследване на сега съществуващата сграда и то показва, че тя е в тежко състояние. Има и препоръки да не се допускат лекари и пациенти, защото може да е опасно за тях. Има въпроси, по които всички трябва да постигнат съгласие", заяви Костадинов.

Общопрактикуващите лекари, които сега работят в старата поликлиника, ще бъдат преместени на друго място, когато започне изграждането на новия медицински център. Кметът на Царево прогнозира, че ако процедурите минат в срок и се получи "зелена" светлина за поемане на дълга, строителството може да започне още през септември и да приключи до една година.

Галерия