Рушен Видинлиев в кадър от филма 18% сиво

Рушен Видинлиев в кадър от филма 18% сиво

Двама българи влизат в журито на Международния филмов фестивал в Бургас (BIFF). Това са Рушен Видинлиев и Александър Станишев. Чуждестранното участие в международното жури са - Ференц Тьорок, Щефан Бохун и Денис Алканиз. Фестивалът ще се проведе за пети път в периода от 18-ти до 25-ти юли.

През последните две години Руши Видинлиев активно работи като актьор с главни роли - в добилия популярност у нас и зад граница филм "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов и хитовата лента "18% сиво", режисирана от Виктор Чучков - син, по едноименната книга на писателя Захари Карабашлиев. Като актьор Руши участва и във филмите "Magma" на режисьора Иън Гилмор, "Dalida" на Джойс Бунюел, "Trade Routes" на Джеймс Лофтус, "Double Identity" на Денис Димстер и озвучава ролята на Родни Копърботъм в българската версия на анимацията "Роботи" на Крис Уедж. За ролята си на маниакалния псевдо шпионин Батко Стаменов във филма "Цветът на хамелеона" получава наградата за Най-добър актьор от Българската филмова академия през 2013 година.

Филми с награди от Берлинале и Ротердам в програмата на BFFI

Фестивалът се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийната подкрепа на сайт "Черноморие".