За първи път през 2019 г. официалните гости минаха по червения килим при откриването на фестивала. Снимка Архив Черноморие-бг

За първи път през 2019 г. официалните гости минаха по червения килим при откриването на фестивала. Снимка Архив Черноморие-бг

Две български ленти са включени в програмата на тазгодишното издание на международния "София филм фест на брега". Това са - "Сестра" на режисьора Светла Цоцоркова и "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. За първи път в историята на бургаското издание на фестивала той ще бъде открит в събота, а не в четвъртък, както е било досега. Причината е, че в залата на драматичен театър "Адриана Будевска", където се помещава Общинското кино "АБ", има планирано представление.

XVIII-ият "София филм фест на брега" ще се проведе от 14-ти до 22-ри март. Официалното откриване ще бъде в 19.00 часа. Киноманите ще имат възможността да гледат 18 филма, които ще бъдат включени в програмата тази година. Традиционно две от заглавията ще бъдат наградени, а режисьорите им ще получат наградата на Община Бургас - "Сребриста чайка". Единият приз се връчва за най-добър филм, определен от професионалното жури, а другият - от публиката. Зрителите имат възможност да гласуват след всяка прожекция по шестобалната система. Филмът, получил най-високата оценка, получава наградата на публиката.

Тази година журито ще бъде в състав - председател проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на "София филм фест на брега", и членове - членове Диана Саватева, Борислав Чакринов, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Александра Ингилизова.

За втора година ще се проведе кино клас, воден от режисьора Надежда Косева. В него всеки един от участниците отново ще има възможността да режисира, снима и монтира своя интерпретация на епизод от български филм. За провеждането на кино класа съветниците гласуваха да бъде отпусната сумата от 10 000 лева.

Участниците, завършили най-успешно кинокласа, ще бъдат новите членове на младежкото жури, което гледа и оценява късометражните филми от програмата. Фаворитът ще получи Наградата на областния управител - грамота и златен плакет.

Още един от късометражните филми ще получи награда на "Зонта Клуб" - Бургас в размер на 1000 лв. Той ще бъде обявен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров. Наградата се връчва за трета година.

Филмът "Сестра" на режисьора Светла Цоцоркова има приз за операторско майсторство от фестивала "Златна роза" във Варна за работата на Веселин Христов, награда на младежкото жури на "ФИПРЕССИ" на фестивала във Варшава, голямата награда в Скопие на фестивала "Cinedays" и голямата награда за най-добър филм на фестивала в Котбус - Германия. Сега "Сестра" е включен в международния конкурс на XXIV-ия "София филм фест".

"Бащата" на авторския тандем Кристина Грозева - Петър Вълчанов спечели през 2019 година едно от най-високите отличия в историята на българското кино - "Кристален глобус" за най-добър филм в Карлови Вари. Филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със "Златна роза" за най-добър филм, с наградата за сценарий - за оригинална драматургия и ярки персонажи, с наградата за мъжка роля, присъдена на Иван Бърнев и Иван Славов - за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие. "Бащата" спечели голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и наградата за най-добър филм, наградата на младежкото жури и на критиката на филмовия фестивал в Арас, Франция. Филмът ще участва е Балканския конкурс на "София филм фест".