Тони Минасян предложи сумата да стане 10 000 лева. Снимки Лина Главинова

Тони Минасян предложи сумата да стане 10 000 лева. Снимки Лина Главинова

Удвоиха парите, които ще бъдат отпуснати за провеждането на второто издание на "Кино клас 2020" в рамките на XVIII-тия "София филм фест на брега". Предложението за предоставяне на средствата е на трима общински съветници от ГЕРБ - Калояна Живкова, Тони Минасян и Евелина Михалева. Докладната записка бе разглеждана на първото за годината заседание на ОбС - Бургас от мандат 2019-2023 година. В докладната съветниците предлагат да бъдат предоставени 5 000 лева за провеждането на кино класа, като сумата да бъде заложена в параграф "Дейност 33" в бюджета за настоящата година - други културни прояви.

По време да разглеждане на докладната един от вносителите - Тони Минасян предложи сумата да бъде удвоена и от 5 000 лева да стане 10 000 лева. "Оказа се, че 5 000 лева няма да бъдат достатъчни за провеждането на кино класа, за наемането на апаратура и за хонорари на преподавателите", мотивира искането си Минасян. Той бе подкрепен и от колегата си Калояна Живкова.

А при гласуването съветниците подкрепиха удвояването на сумата с 43 гласа "за", 2 "против", 0 "въздържал се".

Участниците във второто издание на "Кино клас" ще имат шанса да творят на базата на филма "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Валчанов. В него играе Иван Бърнев, а филмът беше отличен с "Кристален глобус" на фестивала в Карлови Вари през 2019 година.

"По всяка вероятност с това заглавие ще открием и тазгодишното издание на "София филм фест на брега", каза пред "Черноморие" проф. Георги Дюлгеров - художествен директор на бургаския фестивал. Той ще се проведе за 18-ти път в рамките на фестивала - майка - "София филм фест". Традиционно кино форумът се открива в средата на март.

Галерия