DSC_1943

DSC_1943

Държавният секретар на Австрия пусна във facebook снимка от бургаския плаж

facebook. На нея се вижда той, сниман на бургаския плаж. Шидер е на тридневно посещение у нас, за да види на място как протича ваканцията на неговите сънародници в Слънчев бряг. 7 500 австрийски пенсионери почиват през април и май в най-големия ни морски курорт по линия на своя съюз.

"Тук много им харесва, защото има добро съотношение между обслужване, организация, хубаво време и природа, море, много възможности за добро прекарване на ваканцията. България е ново място за нашите пенсионери, които са доста капризни туристи, но остават доволни от това, което получават тук", сподели Андреас Шидер на пресконференция с представители на бургаските медии.

По думите му има знак за равенство между цена на пакета и качеството на услугата. "Това не означава, че тук е евтино, а че доброто качество си заслужава добрата цена", уточни Шидер.DSC_1953

По 750 евро излиза едноседмичният престой у нас на един пенсионер от Австрия. Размерът на средната пенсия там е 950 евро. Туристите сами покриват разноските по престоя си. Местата, където те почиват всяка година се избират от експерти, които са обиколили целия свят. "Търсят се страни, които са малко познати и могат да предложат разнообразие. За вас, българите, туризмът означава море, а за австрийците - туризъм значи приключения и преживявания. Затова на моите сънародници им харесва тук", допълни и посланикът на Австрия у нас Герхард Шидер.

В рамките на едноседмичния си престой тук, пенсионерите имат две целодневни и една полудневна екскурзии. Те са впечатлении от Музикалното училище в Котел, от Жеравна, от музикалната програма, която гледат в Бургаската опера.

"Тук са направени вече над 10 000 снимки. И аз лично си направих няколко, една от които на вашия плаж", допълни Андреас Шидер. Снимката му вече може да се види на страницата му в социалната мрежа. Заедно с държавния секретар у нас са и австрийски журналисти, които ще отразят почивката на своите сънародници.

2,5 млн. са пенсионерите в Австрия. Общото население на страната е около 8 млн. души. 15 000 от тях ще посетят Слънчев бряг през 2013 и 2014 година.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова