DSC_2484

DSC_2484

ЕК проверява 4 поръчки за транспорта на Бургас. Николов: Не са спрени парите

"Шокиран съм от интерпретациите, които се правят по темата. Когато започнахме да изпълняваме проекта за интегриран транспорт, нямаше нормативна база, на която да стъпим как се правят обществени поръчки. Затова сме искали подкрепа от Европейската комисия, за да не сгафим. Следвали сме техните указания и имаме разпечатки на всеки e-mail, който сме си разменили с тях", коментира кметът на община Бургас Димитър Николов. Той даде извънреден брифинг днес във връзка със спиране временно на средства по оперативна програма "Регионално развитие". "Ако има нещо констатирано, имаме свободата да докажем своята правота. Проблемът идва от това, че не е хармонизирано нашето законодателство с това на Европейския съюз. До този момент имаме спечелени 26 проекта и продължаваме да работим, включително и по този проект", допълни Николов.

Според извършения одитен мониторинг, имало допуснати грешки като объркана дата, подпис, който не е сложен на правилната страница в документите и т.н.

"Работим по подготовката на документацията за проекта от 2008 година и от тогаваа сме в непрекъснат режим на контрол. Възприемаме като нещо нормално този контрол, все пак става въпрос за публични средства. Ние прилагаме българското законодателство и следим за стриктното му изпълнение", каза Руска Бояджиева от отдел "Евроинтеграция" в община Бургас. "Община Бургас не е допуснала нарушения. Надявам се да не се стигне до парадокса с проектите по оперативна програма "Околна среда", когато прехвърлиха вината на общините, а отговорността е на управляващия орган", каза зам-кметът по евроинтеграция Атанаска Николова.

"Има временно спрени плащания по ос 1 и ос 2 между Европейската комисия и държавата. Към община Бургас плащанията не са спрени. След като бъдат отстранени пропуските, възстановяването на средства от оперативните програми към управляващия орган ще бъде установено", допълни Димитър Николов. Според него, трябва да бъдат изработени нови механизми от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предварителен и последващ контрол.

До този момент общината е усвоила 300 млн. лева евросредства по спечелени проекти.

В момента текат процедурите по две обществени поръчки за интегрирания транспорт - за избор на изпълнител на автогарата и изграждането на четири надлеза. Фирмата "Щрабе", която спечели поръчката за строителството на централната автобусна спирка до БСУ трбява всеки момент да започне изпълнението.

До края на юни трябва да бъдат обявени и поръчките за бързите автобусни линии.