Продуцентът Кръстьо Ламбев,режисьорът Виктор Божинов, сценаристката Ваня Николова представиха проекта си пред Комисията по култура в ОбС - Бургас. Снимки Лина Главинова

Продуцентът Кръстьо Ламбев,режисьорът Виктор Божинов, сценаристката Ваня Николова представиха проекта си пред Комисията по култура в ОбС - Бургас. Снимки Лина Главинова

Част от екипа на култовия телевизионен сериал "Под прикритие" има желание да снима музикален филм в Бургас. Режисьорът Виктор Божинов (един от режисьорите на "Под прикритие" б.а.), сценаристката Ваня Николова (един от сценаристите на "Под прикритие" и на сериала "Връзки"б.а.), актьорът Михаил Билалов (изпълняващ една от главните роли в "Под прикритие" - на гангстера Джаро и една от главните роли в сериала "Връзки" б.а.) заедно с продуцента Кръстьо Ламбев (продуцент на филма "Диагноза" 2017 г. и копродуцент на "Петя на моята Петя" 2020 г. б.а.) представиха проекта си "Голата истина за група "Жигули" пред членовете на Комисията по култура и читалищна дейност в ОбС и представители на Община Бургас. Те кандидатстват за финансиране от страна на Общината за реализацията на филма.

За първи път в бюджета на Община Бургас има специално перо "Проект филми за Бургас" и то е на стойност 100 000 лева. Целта е чрез тези средства да се подпомогне реализацията на филмова или телевизионна продукция и да бъде направена своеобразна реклама на Бургас и неговия потенциал.

Шест екипа са входирали своите проекти в Община Бургас, а отговорността да решат кой от тях ще получи финансиране се пада на съветниците от Комисията по култура и читалищна дейност. Един от тях е на игралния филм "Голата истина за група "Жигули".

Една от главните роли във филма е поверена на Михаил Билалов. Лентата разказва историята на една рок група "Жигули", съществувала през 80-те години на XX век. С демокрацията групата се пръска, а участниците в нея се събират години по-късно на морето. Ако филмът получи финансиране от Община Бургас, значителна част от действието в него ще бъде заснето в Бургас. Така напрактика градът ще се превърне и в главно действащо лице. Сцените ще бъдат заснети на емблематични места в града, сред които Морската градина, културен център "Морско казино", улица "Алеко Богориди". Кулминацията е планирана да бъде концерт на група "Жигули" по време на второто издание на "Spice Music festival". Членовете на групата във филма ще се завърнат и ще се качат на сцената на фестивала. По този начин ще бъде заснета действителна фестивална атмосфера.

"Това е сантиментална комедия с добър актьорски състав. Това е история за връщане към младостта, за една несъстояла се любов", сподели пред членовете на Комисията по култура и читалищна дейност режисьорът Виктор Божинов. Според него филм от ранга на "Оркестър без име" не е сниман отдавна и настоящия им проект ще бъде в тази стилистика. Режисьорът изрази надежда, че филмът им ще роди няколко музикална хита.

"Три години продължава работата по сценария на филма. В него се събират членовете на група "Жигули", които вече са на друга възраст. Има и сблъсък на поколенията - на родителите, родени през 1965 година и на децата им, родени през 1985 година. Както и запомнящи се фрази като тази: "Аз съм тръгнал от Бургас по едни гуменки и пак съм станал човек", сподели сценаристката Ваня Николова.

Ако Общината подпомогне финансово и логистично проекта, снимките тук ще започнат през втората половина на юли тази година, а филмът ще излезе на голям екран през пролетта на 2021 година.

Галерия