Petychni_Istorii

Petychni_Istorii

Елка Стоянова разсмива с Петъчни истории "И крещя" и сега смело се гмурна в прозата. "Петъчни истории" условно може да бъде разделена на две части - в първата са събрани 15 разказа, а във втората - статусите на авторката, които тя публикува на страницата си в социалната мрежа. Текстовете са писани с много хумор. "Книгата няма претенции за т.нар. висока литература. Това са разкази създадени да забавляват тези, които ги четат. А всеки един от статусите е провокиран от събитие, което ми се е случило реално и в него всеки може да припознае себе си", признава Елка Стоянова.

"Не се изживявам нито като поет, нито като писател и затова мога да си позволя да бъда смела", допълна авторката на "Петъчни истории". Тя притежава дарбата да пише, в което са се убедили всички, докоснали се до нейна творба. Пише завладяващо, емоционално, провокативно и с чувство за хумор, така че думите й да стигнат до всеки и да ги разберет.
Идеята за "Петъчни истории" се родила покрай втората й стихосбирка "Анамнезис морби" (История на заболяването). Докато двамата с издателя й Денчо Михов ("Либра скорп") работили по втората поетична книга на Елка, в главата на Михов вече изкристализирала прозаичната творба. Рецензия към нея написала и Елица Дубарова, която определя "Петъчни истории" като зараждащ се нов литературен жанр.
И този път Елка се е доверила на художника Димо Колибаров, който е автор на корицата на книгата. 
Защо "Петъчни истории"? "Защото в края на седмицата вече съм понатрупала емоции от предишните дни", обяснява Елка Стоянова. Затова и премиерата е насрочена за петък - 28-ми ноември от 18.00 часа в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино".