На официална церемония откриха паметник на художника Петко Задгорски в Морскатае градина. Снимки Черноморие-бг

На официална церемония откриха паметник на художника Петко Задгорски в Морскатае градина. Снимки Черноморие-бг

Емблематичният художник Петко Задгорски има свой паметник в Бургас. Бюст-паметникът, дело на художника Руси Костадинов, вече ще "посреща" бургазлии и гостите на града на алеята, която е перпендикулярна на т.нар. Пушкинова алея, в чийто край се издига паметника на поета Александър Сергеевич Пушкин. Мястото не е случайно избрано. Именно Петко Задгорски е автор на паметника на Пушкин - най-хубавият правен извън пределите на Русия още в далечната 1952 година и десетилетия вече радва минувачите.

Идеята за паметника на Петко Задгорски е на сдружение "Общество за духовни изяви". Идеята бе обсъдена през 2019 година в присъствието на сина на художника - Велин Задгорски, който си отиде от този свят в началото на годината на 85 години. Приживе Велин Задгорски дойде от Германия, където живееше, в Бургас, за да се срещне с автора на паметника на своя баща и да види мястото, където той ще се издига.

Руси Костадинов ще прави паметника на Петко Задгорски

Спазвайки общинската наредба за поставяне на паметници бяха събрани 1305. Идеята за паметник на Петко Задгорски подкрепиха художници, журналисти, поети и писатели, служители на държавни, общински и частни институции и фирми. 25 са дарителите, които са предоставили финансова подкрепа за реализацията на проекта.

Почти две години по-късно паметникът вече е факт. Той беше открит официално днес от кмета на Бургас Димитър Николов и Румяна Емануилиду - председател на "Общество за духовни изяи". Поздравления за изработването на бюст-паметника получи авторът Руси Костадинов.

На церемонията по откриването присъстваха членове на "Общество за духовни изяви", председателят на ОбС Бургас Севдалина Турманова, директорът на художествена галерия "Петко Задгорски" Георги Динев, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева, Данка Георгиева - директор на Държавен архив - клон Бургас, ученици, граждани. Събитието уважиха и Драгомир Стефанов, Ренета Тонич, Тодор Колев, Андрей Рунчев, Христина Секлемова - кандидати за народни представители.

Със свои изпълнения за празничната атмосфера допринесе и Духовият оркестър.

Петко Задгорски е роден на 18 юни 1902 година в Сливен. През 1928 г. завършва специалност "Живопис" в Художествената академия в класа на проф. Димитър Гюдженов. От 1930 до 1962 г. работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име.

Почива на 1-ви октомври 1974 година, на 72 години, в Бургас.

От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

Галерия