Руси Костадинов (вляво) разговаря със сина на Петко Задгорски - Велин. Снимки Лина Главинова

Руси Костадинов (вляво) разговаря със сина на Петко Задгорски - Велин. Снимки Лина Главинова

Руси Костадинов ще прави бюст-паметника на художника Петко Задгорски. "Имам идея, но тя все още е само в главата ми", призна пред "Черноморие" творецът. Вече е решено, че ще бъде използван бронз. А бюст-паметникът трябва да е готов до края на годината. Той ще се издига на т.нар. "Пушкинова алея" в Морската градина на Бургас. Експертният съвет към Община Бургас е предложил няколко места. От инициаторите на идеята за изграждане на паметника - сдружение "Общество за духовни изяви", са избрали той да бъде монтиран вляво от паметника на Пушкин. Синът на художника Петко Задгорски, Велин Задгорски обаче предпочита той да се издига на срещуположната страна, вдясно от Пушкиновия паметник.

"Предстои и точното място да бъде уточнено. Имахме вече една среща със сина на Петко Задгорски. Предстоят още няколко, на които да се уточнят подробности около паметника на баща му", допълни Руси Костадинов.

Авторът на бъдещия бюст-паметник на художника и синът Задгорски се видяха отново на Пушкиновата алея, до паметника на поета Александър Сеергеевич Пушкин, който е изработен от Петко Задгорски. Той е открит през 1952 година.

Близо 30 000 лева ще струва бюст-паметникът на Петко Задгорски. Значителна част от средствата за изграждането му ще бъдат предоставени от сина Велин, който от години живее в Мюнхен, Германия.

Петко Задгорски е роден на 18 юни 1902 година в Сливен. През 1928 г. завършва специалност "Живопис" в Художествената академия в класа на проф. Димитър Гюдженов. От 1930 до 1962 г. работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име.

Почива на 1-ви октомври 1974 година, на 72 години, в Бургас.

От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.

Галерия