Екипът на филма - Димитър Андреев, Елена Замяркова, Орлин Милчев и Георги Чолаков (отляво надясно) разрязаха тортата на отриването на фестивала. Снимки Авторът

Екипът на филма - Димитър Андреев, Елена Замяркова, Орлин Милчев и Георги Чолаков (отляво надясно) разрязаха тортата на отриването на фестивала. Снимки Авторът

Филмът "Изкуството да падаш" на режисьора с бургаски корени Орлин Милчев откри 21-то издание на Международния "София филм фест на брега". Лентата наскоро получи наградата на публиката на кино фестивала майка - "София филм фест". С нея бе дадено началото и на морското издание на феста, който се провежда до 7-ми април в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК.

Режисьорът Орлин Милчев заедно с актрисата Елена Замяркова, продуцента на филма Георги Чолаков и с монтажиста Димитър Андреев - Лалри дойдоха за бургаската премиера на "Изкуството да падаш". Това е дебютният пълнометражен филм на Орлин Милчев. В него участват актьорите Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Димитър Николов, Полина Недкова, Жорета Николова, Светлана Янчева, Димитър Баненкин. Филмът има и награда за дебют от фестивала "Златна роза" през 2022 година.

"Орлин положи много усилия, за да оправи сценария и се получи. Колкото повече такива млади хора в киното, толкова по-добре", призна пред зрителите продуцентът Георги Чолаков след прожекцията.

"Орлин е син на най-добрия ми приятел Милчо Милчев - театрален  режисьор. Той се посвети на пантомимата", сподели художественият директор на "София филм фест на брега" проф. Георги Дюлгеров.

"Много е вълнуващо да съм тук, защото това е градът на моите родители. Всяко лято прекарвах по три месеца тук при баба и дядо. В тази зала (залата на НХК б.а.) правя своя дебют. В същата тази зала моят баща прави режисьорския дебют преди 40 години. Голяма чест за нас да сме тук тази вечер, бургаската публика е много взискателна", призна Орлин Милчев.

След прожекцията, екипът имаше възможност да се срещне очи в очи със зрителите и с участниците в петото издание на "Киноклас", който се ръководи от режисьора Надежда Косева.

"София филм фест на брега" продължава днес с четири прожекции. От 14.00 часа е ретроспекцията на "Момиче" с вход свободен. От 16.00 часа е прожекцията на "Ден на труда", от 18.00 часа - "Нашият дом", а от 20.00 часа - Рейнско злато".

Билети за прожекциите и абонаментни карти за целия фестивал се продават на касата НХК.

Традиционно ще бъдат връчени две статуетки "Сребриста чайка". Имената на победителите, които ще ги получат, ще бъдат определени от професионално жури с председател проф. Георги Дюлгеров и от гласовете на публиката. Зрителите могат да гласуват по шестобалната система за всеки гледан филм. Този, който получи най-високата оценка, ще грабне и Сребристата чайка.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия