Иван Бакрач и Мая Шуша ще присъстват на премиерата на филма им тази вечер на сцена Охлюва. Снимки Черноморие-бг

Иван Бакрач и Мая Шуша ще присъстват на премиерата на филма им тази вечер на сцена Охлюва. Снимки Черноморие-бг

Филмът "След зимата", Черна гора, открива тази вечер "Burgas International Film Fest" (BIFF). Премиерата е от 21.30 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина. Режисьорът на лентата Иван Бакрач и актрисата Мая Шуша са специални гости на официалното откриване на фестивала, който тази година се организира за седми път. "Нашият продуцент кандидатства и бяхме одобрени в селекцията на фестивала. Видях преди да дойдем филмите, които са включени в него. Селекцията е много добра. Поздравления за това", каза Иван Бакрач на пресконференция. Двамата с Мая Шуша идват от Белград, Събрия и след участието си на бургаския фестивал заминават за Пула, Хърватска, където ще представят филма си.

"След зимата" е филм за приятелството. Работата по него е отнела осем години, но той вече е факт. Това беше предложението на Черна гора за чуждестранен филм за наградите "Оскар" през 2021 година.

"Бил съм в България, но съм бил в Балчик на фестивала за късометражни филми с моя филм. Впечатлен съм от Балчик и от замъка на румънската царица. За първи път съм в Бургас, сега с пълнометражния си филм. Тази част от Черноморието Ви ми хоресва повече", сподели Иван Бакрач.

С добри първи впечатления от Бургас е и актрисата Лоу Лаунър, която участва във филма "Слънце", Австрия. Тя е родена в Хърватска, но живее и работи във Виена. Филмът с нейно участие ще бъде показан на 17-ти юли от 19.30 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК.

BIFF се провежда от 16-ти до 22-ри юли на три места - открита сцена "Охлюва", в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК, галерия "Георги Баев". В програмата има и танцова селекция от филми, както и танцова работилница. Зрителите ще могат да изберат своя пълнометражен филм. Своята оценка ще каже и професионалното жури в състав - Елица Петкова, Пол Ами, Дьорт Палфи, Йордан Петков, Еди Шварц, Симона Теохарова.

За втора година ще се състои и кино тур, който ще покаже на участниците в него знакови места, свързани с родното кино.

Фестивалът се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Входът за прожекциите и съпътстващите събития е свободен.

Галерия