Първата кино обиколка се проведе през юли 2021 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Първата кино обиколка се проведе през юли 2021 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Кино обиколките в Бургас, които се водят от доброволци от "Burgas Free Tour", ще имат своето второ издание в рамките на седмия "Burgas International Film Fest" (BIFF), който се открива тази вечер и ще продължи до 22-ри юли.

Емил Ованесов: Първите 7 г. са важни, не само за едно дете, но и за един фестивал

Обиколките започват на 17-ти юли, неделя и ще продължат през целия период на филмовия фестивал до 22 юли. Срещата с желаещите да се включат в кино тура е всяка вечер в 18:30 часа на Часовника.

Тази година е подготвен нов маршрут и нова и интересна информация, която водачите на тура ще разказват на участниците. Обиколката започва от Часовника, след което продължава през жп гарата, Морска гара и завършва на културен център "Морско казино". В продължение на час и половина посетителите ще имат възможността да се запознаят с интересни истории около заснемането на познати на всички ни филми като "Опасен чар" и "Петя на моята Петя", с историята на старите бургаски киносалони, както и да научат повече за известни бургазлии, прославили българското кино.

Общата мисия е да се покаже Бургас, не само като обичана туристическа дестинация, но и като дом на големи български актьори и режисьори, както и снимачна площадка на любими филми. Кино турът представлява опознавателна разходка, която цели да запознае посетителите си с едни от най-емблематичните обекти и личности свързани със "седмото изкуство".