Зам.-кметът по култура Диана Саватева (вляво) и Кристина Ингилизова - част от организационния екип участваха на живо в брифинга. Снимки Авторът

Зам.-кметът по култура Диана Саватева (вляво) и Кристина Ингилизова - част от организационния екип участваха на живо в брифинга. Снимки Авторът

Два филма, зад които стоят бургазлии, ще открият и закрият XIX издание на международния "София филм фест на брега". Той ще се проведе от 18-ти до 26-ти март в зала "Тончо Русев" на обновения Културен дом Бургас (бившия Дом на НХК б.а.). Фестивалът ще бъде открит с прожекцията на "Февруари" на родения в Бургас режисьор Камен Калев. Филмът ще участва в конкурсната програма на фестивала за спечелването на наградата "Сребриста чайка". "Февруари" бе селектиран в официалната програма на фестивала в Кан през 2020 година.

Камен Калев: Нямам търпение да се срещнем с българската публика

А в последната фестивална вечер ще бъде морската премиера на "Петя на моята Петя" продуциран от бургазлията Николай Урумов. Община Бургас финансира заснемането на филма със 165 000 лева. Режисьор е Александър Косев, сценаристите са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, оператор е Иван Вацов, а актрисата Алиса Атанасова изпълнява главната роля. Част от снимките бяха реализирани в Бургас - в Морската градина, на плажа, в СУ "Св. св. Кирил и Методий" през 2019 година.

"Благодаря на Стефан Китанов за възможността да покажа филма. Както и на Община Бургас за финансовата подкрепа", каза Николай Урумов на пресконференция. За първи път в историята на бургаското издание на фестивала тв се проведе хибридно - на живо в зала "Тончо Русев" и онлайн.

"Чрез тази пресконференция се опитахме да направим събитие преди събитието. Екип от експерти на Общината ще ви помогне да бъде оживена комуникационната зона със събития. Ще разширим нашето партньорство и вече се подготвяме за 20-то издание на фестивала", каза зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

Акцент в програмата тази година са българските филми.

"В програмата са включени 20 игрални филма и 12 пълнометражни филма", каза проф. Георги Дюлгеров - артистичен директор на "София филм фест на брега".

И тази година ще бъдат връчени статуетките "Сребриста чайка" на скулптора Никола Станчев. Едната ще бъде присъдена от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове - членове - Диана Саватева, д-р Лорис Мануелян, Мария Ватева, Тони Минасян, Александра Ингилизова, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева и Слави Георгиев. Втората награда се присъжда от зрителите, които имат възможност да гласуват за всеки гледан от тях филм като дадат оценка от 2 до 6.

Билетите за фестивала ще са на цени от 8 лева за редовен, 5 лева за пенсионери и учащи. Те ще са продават от 1-ви март на касата на Културен дом Бургас и на каса "Часовника". Карта от 10 билета ще струва 60 лева, а с 20 билета - 100 лева. За учащи и пенсионери ценита са - карта с 10 билета - 40 лева, а с 20 билета - 80 лева.

В залата ще бъдат допускани 169 зрители (30% от капацитета на зала "Тончо Русев" б.а.), заради заповедта на здравния министър и при спазване на всички противоепидемични мерки.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и на спонсори. Медиен партньор е сайт "Черноморие".

Галерия