Новият проект на проф. Георги Дюлгеров носи заглавието Разлом. Снимки Архив Черноморие и Община Бургас

Новият проект на проф. Георги Дюлгеров носи заглавието Разлом. Снимки Архив Черноморие и Община Бургас

Новият филмов проект на проф. Георги Дюлгеров и Павлина Ангелова - "Разлом" е сред подадените за съфинансиране по фонд "Култура" на Община Бургас. Те описват историята на 70-годишния дърводелец бай Митьо, който е принуден да плати болничните разходи на майка си, която не е искал да вижда от десетилетия. На въпроса му дали има неизплатени дългове, умиращата Величка казва само "скри...". В мизерната селска къща на майката бай Митьо намира тетрадка. В нея е описана историята, причинила за техния разрив... Актьорският състав включва Весела Петрова, Александър Бенев, Димитрина Тенева, Иван Николов, Пламен Димов, Стефан Додуров, Никола Парашкевов, Милко Йовчев, Асен Лозанов, Мартин Негрев, Тони Минасян, Константин Евтимов, Деница Даринова. Останалите второстепенни и епизодични роли ще бъдат изпълнени от актьори и жители на Бургас.

Новите проекти, които кандидатстват за съфинансиране бяха представени пред Комисията, в която влизат общински съветници, както и зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева. На срещата дойдоха - Надежда Косева; Башар Рахал и Ники Илиев; Павлина Ангелова; Саня Борисова и Никол Предьова; Алберта Алкалай и Елка Василева.

Проектът за игрален филм на Надежда Косева е озаглавен "Жени извън употреба". Той проследява историите на четири жени, всяка на различен етап от живота си. Всяка от героините има различни проблеми, но с натрапчивото усещане, че безсмислието в живота става все по-завладяващо. В конфликт с възрастта, женствеността, любовта и болката, те желаят промяна - крайна, болезнена, но живителна. Те са жени и могат да понесат последствията от всяка своя грешка, дори от чуждите. Актьорският състав включва Анета Сотирова, Албена Петрова, Рашко Младенов, Елена Атанасова, Явор Борисов и други.

"Екипът на филма е този, който участва при реализацията на "Петя на моята Петя". Сценарият е писан конкретно за Бургас. Снимките са предвидени за септември и октомври, а до година и половина филмът ще излезе на голям екран", каза Надежда Косева.

"Без крила" е озаглавен проекта, зад който стои Башар Рахал. Сценарият е вдъхновен от истинската история на българския параолимпиец и световен шампион на дълъг скок Михаил Христов. Филмът проследява живота на Михаил от момента, когато губи двете си ръце в инцидент с електрически ток и взима съдбоносното решение да стане професионален спортист, преминавайки през катарзиса на това да започне нов живот без ръце. Докато изживяваме психологическата и физическа борба на Михаил на екрана, виждаме как той се адаптира към новата ситуация и търси истинското си призвание в спорта. Михаил преминава през множество трудности както на спортния терен, така и в личните си отношения с родителите, треньора си, с момичето, в което се влюбва, но най-вече с това да приеме съдбата си. Сценарият проследява тежката съдба на Михаил до момента, в който се превръща в световен шампион, създател на нов вид протези и мотивационен говорител. Актьорският състав включва Наум Шопов-младши,  Леарт Докле, Стефани Обадяру и други. Отделни сцени ще бъдат снимани в София, Бургас, Плевен и Дубай. 

"Това е фестивален филм, темата не е комерсиална и мислим, че ще има големи успехи извън страната. Отправната точка е темата за рицарството, най-общо, за хората, които вдъхновяват. В момента преговаряме за оригиналната музика, а що се отнася до филм - имаме намерение още през февруари да е готов. Искаме да го представим и на Параолимпиадата, която през 2024 ще е в Париж", коментираха Ники Илиев и Башар Рахал.

"Кармични връзки" е четвъртият игрален филм, който бе представен пред Комисията от Саня Борисова и Никол Предьова. Това е комедия, която разказва за четири жени, напълно различни една от друга, с абсолютно различни характери, интереси, морал и бит.

Актьорският състав включва Елена Петрова, Саня Борисова, Ники Илиев, Боян Младенов, Свежен Младенов, Иво Аръков. Водим преговори с Диляна Попова и Елеонора Иванова.

"Приятелството - смисъл и спасение" е късометражен игрален филм на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" и бе представен от Алберта Алкалай и Елка Василева.

"Филмът е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи и на 10 години от основаването на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Базиран на една от темите на конкурса - "Ако машината на времето те върне в България през март 1943 г., как би постъпил?". Той ще противопостави моралните ценности на съвременни млади хора, неподатливи на внушения за етнически геноцид, на превратностите по време на Холокоста. Това е филм за толерантността и града на добродетелите – Бургас. Във филма ще се използват актьори дебютанти, които сега завършват НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", а сценарият ще бъде компилация от ученически разкази", коментираха на срещата Алкалай и Василева.

Петте предложени филма ще бъдат разгледани от Комисията по оценка към фонд "Култура" на Община Бургас, която ще прецени дали да се осигури съфинансиране.

Галерия