Кметът на Средец Иван Жабов, Деница Николова и Галя Василева поставиха цветя през паметнита плоча. Снимки Черноморие-бг

Кметът на Средец Иван Жабов, Деница Николова и Галя Василева поставиха цветя през паметнита плоча. Снимки Черноморие-бг

Генерали и офицери се събраха на премиерата на книгата "53 мотострелкови полк и гарнизон Средец" с автор майор о.з. инж. Божидар Камалиев. Обновената сграда на бившия Военен клуб в града едва успя да събере всички желаещи да чуят автора и да получат книгата с автограф.

В Средец правят еко лаборатория

Премиерата е част от програмата по случай 60 години от обявяването на Средец за град и 70 години от създаването на 53-ти мотострелкови полк в града. Тя бе отложена, заради пандемията от корона вирус.

Тържеството започна с поставяне на цветя пред паметната плоча, на която са изписани всички военни поделения, дислоцирани на територията на общината. Пред нея се поклониха кметът на община Средец Иван Жабов, Деница Николова и Галя Желязкова - кандидати за народни представители, Лазар Налбантов - директор на ОУ "Найден Геров" в Бургас, военни, жители на града.

Откриха Мемориал по случай 70 г. от създаването на 53-ти мотострелкови полк

"Средец ще бъде запомнен и чрез поделенията, които са били дислоцирани тук. Чрез тази книга майор Камалиев върна спомените на много хора, отдали живота си в тези поделения", каза кметът на Средец Иван Жабов. От страниците на книгата "53 мотострелкови полк и гарнизон Средец" става ясно, че тук са служили певците Михаил Белчев и Миро.

"В нея съм събрал много лични спомени. Научих много и докато прелиствах документите. Не съм пропуснал и хумора в армията, без който не можеше", сподели авторът майор Камалиев. Книгата му е илюстрирана с богат снимков материал с много биографични данни на офицери, чийто военен път е минал и оттук.

"Тази книга се чете на един дъх. Тя коментира проблема с паметта, която не бива да се забравя. Изтриването на грешките и по-страшно от грешките", сподели редакторът Станимир Димитров.

"Това място не е случайно. Средец означава средищно място - територия на срещи, граница на империи и идеологии. Най-силни и паметни са били годините за Средец, тогава Грудово, когато България е била част от Варшавския договор. Военните са давали облика на града. Много съдби са обвързани тук. Чрез поделенията Средец формира своето място в страната", сподели Лазар Налбантов, който е и историк по образование и час от неговата кариера минава, и през Средец.

Дошлите на премиерата получиха безплатно копие от книгата на майор Камалишев. Издаването на първа част е финансирано със средства от Община Средец.

Специален поздрав към всички отправи хор "Маяк" към Военния клуб в Бургас.

Галерия