Започваме мониторинг как се разходват общинските средства за организацията на спортните събития, каза съветникът Георги Маринчев (вторият отляво надясно). Снимка Лина Главинова

Започваме мониторинг как се разходват общинските средства за организацията на спортните събития, каза съветникът Георги Маринчев (вторият отляво надясно). Снимка Лина Главинова

1 629 000 лева са предвидени в бюджета на Община Бургас за спорт за настоящата 2020 година. Макро рамката е в размер на 306 607 777 лева. Бюджетът бе гласуван на първото за годината заседание на Общинския съвет от мандат 2019-2023 г. Бюджетът бе подкрепен с 43 гласа "за", 7 "против" и 0 "въздържал се".

Едно от големите пера в него са средствата, които са предвидени за развитието на спорта в общината. Парите са за детско-юношески школи, за спортни събития, включени в календара на Община Бургас за настоящата година и субсидии за лицензирани спортни клубове и представителни отбори, награди за спечелени отличия и други.

"630 000 лева са заложени за финансово подпомагане на детско-юношески школи на спортни клубове, осъществяващи колективни и индивидуални спортове и за финансово подпомагане на спортни клубове за аматьорски масов спорт при мъже и жени, както при индивидуалните, така и при колективните спортове. Тези средства ще бъдат разпределени съгласно методиката на Наредба за финансово подпомагане на спортни клубове от Община Бургас.
От 2007 година, когато броят на регистрираните клубове е бил едва 12 към днешна дата те са над 80 и продължават да се увеличават благодарение на усилията на Общината да подпомага масовия и аматьорския спорт, и да създава условия все повече наши съграждани да спортуват активно", каза по време на депатите за бюджета в местния парламент съветникът Георги Маринчев ("Движение Гергьовден"), който е и и зам.-председател на Комисията по спорт, деца и младежки дейности.

Според него, основният приоритет на бюджета е създаването на условия все повече деца и юноши да спортуват активно, както през свободното си време така и по време на учебните занятия в училище, както и подпомагане на масовия спорт.

565 000 лева са средствата за подпомагане на представителни отбори на Община Бургас. Средствата се отпускат на основание чл. 6 и чл. 133 от Закона за физическото възпитание и спорта (обн. в ДВ бр. 86 от 18.10.2018 г., в сила от 19.01.2019 г.) и могат да бъдат предоставени под формата на схема за минимална помощ, при съобразяване с разпоредбите на Закона за държавните помощи.

"Основният приоритет и цел, които сме си поставили е подобряване на ефективността на разходването на средствата от гледна точка на обществения интерес. В тази връзка започваме мониторинг как се разходват общинските средства за организацията на спортните събития. Това трябва да става по ясни критерии и с участието на общинските съветници. Част от тези критерии са: - обществена полза от спортното събитие, публичен интерес към него, съответствие между заявения предварително ранг и статут на спортната проява или състезание с това на вече проведеното. И не на последно място са важни постигнатите цели и косвени ползи за Община Бургас", допълни Маринчев.

Според него по този начин се цели превантивно дисциплиниране на клубовете при организиране на спортни събития, включени в календара и подпомагани финансово от Община Бургас.