За последните 4 години разгледахме, написахме и одобрихме над 2600 докладни записки и това е проверим факт, казва Георги Маринчев. Снимка Авторът

За последните 4 години разгледахме, написахме и одобрихме над 2600 докладни записки и това е проверим факт, казва Георги Маринчев. Снимка Авторът

Георги Маринчев е роден през 1972 година в Бургас. Завършил е Строителния техникум, сега Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" със специалност "Архитектура". Има диплома за магистър по маркетинг от БСУ.

Ръководи собствен бизнес.

В периода 1996 - 1999 година е председател на Студентски съвет при БСУ. Учредител на бургаската структура на ПП "Движение Гергьовден" през 1999 година. Председател на ПП "Движение Гергьовден" - Бургас за периода 2003 - 2006 година. Член на Изпълнителния съвет на "Движение Гергьовден" от април 2011 година. Заместник-председател на партията от октомври 2013 година.

Георги Маринчев бе общински съветник от "Движение Гергьовден" в местния парламент на Бургас от мандат 2019-2023 г. Той влезе като част от листата на ГЕРБ ("Движение Гергьовден" е пратньор на ГЕРБ).

Маринчев бе зам.-председател, а след това и председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности.

Той отново ще участва в предизборната надпревара. Георги Маринчев е поставен под №6 в листата на ГЕРБ в община Бургас за предстоящите местни избори, които ще се проведат на 29-ти октомври.

 

- Г-н Маринчев изтича първия Ви мандат като общински съветник в местния парламент на Бургас. Доволен ли сте от свършеното през тези четири години? Наложи се да работите в трудна ситуация – пандемията от COVID -19, икономическата криза... Какви бяха предизвикателствата, с които трябваше да се справяте, породени от световни събития?

- Не мисля, че е редно да боравим с такава терминология при даването на оценка - дали сме доволни или не. Управлението на общината е динамичен, непрекъснат процес от планирани и търсени събития и дейности. А и такива, които те връхлитат внезапно са изпитание за компетентността и адекватността на всеки от нас. Общинският съвет и неговите комисии е колективен орган и не бих си позволил да говоря лично за себе си извън групата, от която съм част и всички останали колеги.

Едва ли някой от нас, когато се е явил на изборите 2019 г. със своята визия и програма си е представял, колко кризи и проблеми ще ни връхлетят само след няколко месеца.

По признанието и на кмета на общината Димитър Николов и на колеги съветници с многогодишен стаж, изминалия мандат беше най-тежкия и изпълнен с предизвикателства в новата история на Бургас.

Но в крайна сметка това е част от нашите задължения и отговорности. И мисля, че благодарение на добрата координация между администрацията, общинския съвет, здравните, социалните и образователните служби успяхме сравнително безболезнено да съхраним и развиваме града през това сериозно предизвикателство.

Да започнем с COVID-19. Всеобща е оценката, че Бургас е градът, който най-добре справи с това бедствие в страната. Не допуснахме липса на легла, лекарства, кислород и всичко необходимо. Общинският съвет беше един от първите и от малкото, които веднага мина в онлайн режим на работа. А социалната и здравната комисия заседаваха и взимаха необходимите решения почти ежедневно.

Не по-малко предизвикателство беше и връхлетялата ни в последствие инфлация, особено на енергоизточниците. Разходите за отопление на общинските сгради, в това число и на спортната инфраструктура скочиха 4-5 пъти и то в момент, в който ние с наши решения намалявахме с до 50% таксите на клубовете, които ги ползват, в опит да ги облекчим в справянето на последствията от Ковид кризата.

В този период масово общините при пълна липса на помощ от държавата започнаха да ограничават услугите които предлагат, да спират отоплението, уличното осветление, градския транспорт... дори и светофарите. Нищо от това не се случи в Бургас. Здравето, образованието и социалните услуги са императивен приоритет и средствата бяха пренасочени в краткосрочен период там, разбира се за сметка на капиталови разходи и забавяне във времето на инвестиционни проекти.

И като за капак точно преди една година ни връхлетя и свирепо Торнадо, преодоляването на щетите от него глътна близо 3 милиона лева. Непредвидени в бюджета разходи, с които общината трябваше да се справи сама.

За мен лично, въпреки изброеното по-горе, най-голямата щета на града за изминалия период нанесе държавата или по-скоро лисата на държава, доскоро.

28 завършени готови инфраструктури проекти, чакащи единствено одобрение и различни степени на финансиране и съфинансиране умишлено бяха замразени и игнорирани.

Ще дам само два фрапиращи примера:

Средствата за довършването на залата "Арена Бургас" бяха гласувани от НС в бюджет 2021г. Но така и две години не бяха отпуснати. С административни хватки, непрестанни одити и смяна на ръководствата на „Академика" процеса умишлено се бавеше. Имаме решение на бургаския ОС още от началото на 2022г, за провеждането на Европейското по волейбол, което свърши преди няколко дни и, ако Правителството на Петков и служебните след него не бяха саботирали довършването щяхме да го гледаме на живо заедно с 7-8 хиляди съграждани, а не по телевизията от Варна.

Същото важи и за Северния обход. Изключително сложно и мащабно съоръжение със стратегическо значение за трафика готово до степен само да му се постави осветлението и маркировката ненужно чака една година да бъде пуснато в експлоатация.

Мога да продължа и за Кръвният център и за другите важни проекти, но мисля, че става ясно.

Жалкото е, че с това антидържавническо поведение се наказваха жителите на града. А и не само на нашия. Да се надяваме, че всичко това вече е зад гърба ни и постепенно се връщаме към политическа нормалност и реализацията на проектите. Нали в името на това правим сериозни политически компромиси?!

А проектите към днешна дата вече са 34. Основа върху която ще стъпим и надграждаме в новата ни управленска програма, която ще предложим на нашите съграждани.

Получихме и продължаваме да получаваме упреци, че сме някакви анонимници, работещи по 2 часа на месец особено от настоящи кандидати, които традиционно като няма какво да кажат и покажат за себе си оплюват и омаловажават усилията на останалите.

А фактите са такива. За последните 4 години разгледахме, написахме и одобрихме над 2600 докладни записки и това е проверим факт. А как сме се справили само след месец ще ни дадат оценка нашите съграждани.

В началото на мандата бяхте зам. -председател на Комисията по спорт в ОбС, след това я и оглавихте. Какви трудности срещнахте при работата си с колегите от Комисията, с останалите съветници в местния парламент на Бургас и с представителите на спортните клубове и организации?

- Да. Така е. Даже беше изненадващо за мен, защото колегата Йордан Георгиев беше доста активен и някак си не бяхме подготвени за неговото решение да продължи на друго поприще.

Нямаше никакви сътресения най-малкото, защото през предходните три години ние сме били почти винаги заедно на срещите с клубовете при решаване на конкретни проблеми. Така че не бих казал, че съм срещал трудности от такова естество.

А що се отнася до проблемите с останалите колеги от комисията и местния парламент бих ги обобщил основно до два:

Разпределяне на ограничен финансов ресурс между над 120 клуба и средно 90 събития на година включени в спортния календар на общината. Или казано по-просто през цялото време се опитваме с едно късо одеяло да завиваме и краката и главата. И от там произлизат и дългите дебати и обсъждания. Не случайно Комисията по спорт, деца и младежки дейности традиционно заседава най-дълго време имаме и своеобразен рекорд от 4 часа и 20 минути дебат на едно заседание. Разгледахме над 400 конкретни искания и молби. На базата на тях бяха оформени близо 200 докладни записки. Но винаги сме взимали решенията с консенсус. Комисията си работеше ефективно и отговорно.

Втората трудност, която срещнах е в поведението на някои от клубовете. Вербално агресивно, заплашително особено в социалните медии. Звучи парадоксално, но когато се сблъскат с някакъв проблем за разрешаване избират да търсят решение чрез заплахи, обиди и спекулации на гърба на децата и състезателите, които тренират.

Първо това е абсолютно излишно, защото ние искрено сме се опитвали да помогнем на всички, но такова поведение е настройвало колеги съветници, които с нищо не са го заслужили. И си признавам, че ми е отнемало време да ги убеждавам да не се подвеждаме по провокации, а да вземем най-доброто решение за състезателите. Такива и са вземани винаги.

- Имаше ли казус в областта на спорта, с който не успяхте да се справите?

- Разбира се. Първо ние наследихме такива. Някой от тях с повече от 20 години давност. Имам предвид двата стадиона и в комплекс "Лазур", и комплекса „Черноморец" в квартал „Акациите". Болна тема за всеки футболен привърженик в Бургас. Повярвайте ми тя е болна и за нас. Особено като се сблъскваме с всички обвинения и спекулации за някакви договорки, смяна на статута на спортните съоръжения и превръщането им бизнес сгради и жилищни комплекси.

Абсолютна лъжа нямаща нищо общо с истината и фактите. А истината, е че ние не сме спирали да търсим законова възможност да си върнем съоръженията или на този етап да блокираме всякаква възможност за използването им за нещо друго.

По отношение на стадион „Лазур": Благодарение на усилията на администрацията Община Бургас успя да идентифицира и докаже, че има съсобственост и така вече е съсобственик на терена, върху който е построен стадионът. С договор за дарение „ЛУКОЙЛ" АД прехвърли собствеността на двете тренировъчни сгради, които са в територията на стадиона и там вече, както и преди, тренират клубове на бургаските спортисти.

По отношение на стадион „Черноморец" - в продължение на усилията беше открита липсваща общинска собственост в територията на стадиона и чрез съдебни дела се доказа, че Община Бургас притежава идеална част в частния стадион. По този начин се блокират всякакви бъдещи инвестиционни проекти без съгласието на Общинския съвет. Той има думата да реши – ако някой иска да изгражда нещо там, дали това ще бъде допуснато. Било то жилища, хотели, басейни или футболен стадион.

Надявам се и чрез вашата медия да стане кристално ясно. Решението ще бъде на бъдещ Общински съвет. И да се престане с лъжите и обвиненията, защото те само пречат и забавят достигането до позитивно решение.

И силно вярвам, че рано или късно комплекса „Черноморец" ще се върне в притежание на общината, както до дни ще се случи с така наречената Дупка в центъра на града. Но това не се случва с обвинения и заплахи, а с много експертна работа и добри юристи.

И успоредно с това ще стартира изграждането на нов стадион, който ще се намира на входа на жк „Меден рудник". Осигурена е територията, готови са трасетата, регулацията, улиците, паркоместата около бъдещия стадион. Изготвен е технически проект, което означава, че ако ОбС - Бургас реши, може да започне изграждането му. Това е добре, защото Бургас има алтернатива.

Другият голям проект свързан със спортната инфраструктура е цялостното обновяване на зала „Младост" и превръщането и в модерен център за спорт и здравословен начин на живот. Това предвижда проектът на Община Бургас "RELAUNCHTOWIN". Срокът за реализация на проекта е 3 г. и 6 месеца, а бюджетът- 5 634 340 евро, от които 4 507 472 евро са средства на ЕРФФ. Бюджетът на Община Бургас е 3 896 500 евро, като 3 117 200 евро се предоставят от ЕРФФ.

И като коментираме с какво не сме се справили няма как да не стигнем до финансирането. То разбира се никога не е достатъчно. Особено, когато фундаментът върху които изграждаш тази помощ са децата и масовия спорт. Но въпреки всичко съм удовлетворен, че с настоящия бюджет успяхме да осигурим значително увеличение на парите за спорт в община Бургас. Само две цифри за сравнение. Средствата предоставени за представителните (професионални) отбори за 22 г.–630 000 лв., за 23г. 1 400 000лв. И общата стойност за средства за подпомагане спортните клубове и събития по спортния календар 1 750 000/2650 000. Това е с повече от 50% увеличение от предходната година.

Аз бих предложил и със сигурност ще го направя средствата отделяни за спорт да бъдат трайно фиксирани на 2% от частта на консолидирания бюджет касаеща местните приходи.

Но истината е, че общините дори и при най-голямо желание нямат възможност да осигурят достатъчно финансиране за всички. Решението е най-после да се приеме Закон за меценатството, който да заложи данъчни облекчения, ясна и прозрачна процедура за подпомагане на федерациите и конкретни клубове. И това е нещо, по което работим активно и с групата ни народни представители.