Принц Виктор фон Изенбург (на преден план вдясно) се срещан с кмета на Варна Иван Портних. Снимки Община Варна

Принц Виктор фон Изенбург (на преден план вдясно) се срещан с кмета на Варна Иван Портних. Снимки Община Варна

Международният музикален фестивал "Варненско лято" може да популяризира Варна в Европа като музикална и туристическа дестинация, като привлече меломани, меценати, хора на изкуството и бизнеса, които да оценят културния потенциал на града. Това стана ясно по време на среща между кмета Иван Портних и принц Виктор фон Изенбург от Германия. Тя бе организирана по предложение на артистичния директор на ММФ "Варненско лято" Марио Хосен, а на разговорите присъства и зам.-кметът Коста Базитов.

"Добре дошли отново във Варна. Благодаря на Марио Хосен за възможността да се запознаем лично и да проведем тази среща. За нас е голяма чест, че ММФ "Варненско лято" е провокирал Вашия интерес, защото фестивалът е емблема на България и има специално място в сърцето на всеки варненец. Ще се радвам да работим заедно, още повече, че  фестивалът е част от нашата амбиция да развиваме Варна като туристическа дестинация за 4 сезона", каза по време на срещата кметът Иван Портних.

"Възможностите за увеличаване на международния престиж могат да се случат. Целта е до 2026 година, когато ще отбележим 100 годишнината на ММФ "Варненско лято", да обогатим и разширим обхвата на събитийния календар на фестивала. Мога да съдействам за привличането на участници и спонсори в каузата", каза принц Виктор фон Изенбург. Като пример за успешен културен проект той посочи залцбургския фестивал, който представя платформа за срещи между професионалисти.

"За мен е голямо удоволствие, че спечелихме този голям приятел на Варна и на фестивала, и че по този начин мога да работя за нов имидж и да допринеса за каузата на ММФ "Варненско лято", каза по време на срещата Марио Хосен.

Това е второто посещение на принц Виктор фон Изенбург във Варна. През септември той заедно съпругата си бяха гости на бароковия цикъл от концерти, част от фестивала. Германският благородник е съосновател и меценат на Лятна академия във Виена, където всяка година се обучават млади музиканти от Европа, включително и български млади таланти.  В продължение на няколко години принцът поема разходите по престоя във Виена на всички български участници. Той е основател и на една от водещите дигитални платформи за класическа и джаз музика.

Галерия