Този път изследователите ще проучват растителните видове и насекомите в парк Света Троица. Снимка Петя Добрева

Този път изследователите ще проучват растителните видове и насекомите в парк Света Троица. Снимка Петя Добрева

Градските изследователи се завръщат този път в парка на бургаския комплекс "Славейков". Експедицията ще започне на 13-ти юни, четвъртък, от 18.30 часа в парка на църквата "Света Троица". Срещата е до паметника в парка. Водач на изследователите ще бъде д-р Станимира Делева, която ще покаже как да да се откриват видовете, които живеят в парка и как да се използват различни полеви инструменти и техники. Инициатор на събитието е Българска фондация "Биоразнообразие".

Бургазлии станаха изследователи в Морската градина

Идеята на събитието е да се покаже как една приятна разходка в градска среда може да се превърне в научна експедиция. До този момент БФБ са правили подобна експедиция в Морската градина през деня, на Пътеката на саблеклюна – вечерта, но сега желанието им е да "открият" нова, по-малко позната, но по-дива територия и да включат хора от комплексите "Славейков" и "Зорница", които живеят наблизо.  Участниците ще потърсят животни и растения, които едва ли обичайно забелязват, ще приложат различни методи и уреди за проучване на биоразнообразието и ще се научат да наблюдават животните и тяхното поведение.

Ще се използват различни безплатни приложения за гражданска наука - iNaturalist, Merlin, Hush city, които е добре да се изтеглят предварително от участниците.

Няма нужда от специална екипировка, достатъчно е да сте удобно обути и облечени, да имате раница, за да са ви свободни ръцете за действия и може да си вземете вода и сандвич, ако прегладнеете, защото паркът е голям и няма много места за хранене в и около него.