Скоро Грамофонът отново ще засвири. Снимки Лина Главинова

Скоро Грамофонът отново ще засвири. Снимки Лина Главинова

Грамофонът на Руси Стоянов мина с ескорт по улиците на Бургас. След няколко месечен ремонт, скулптурата отново бе върната на мястото й на улица "Алеко Богориди". Грамофонът е поставен през 1988 година, когато е правен основен ремонт на улицата. "Тогава трябваше да има и композиция пред музея, но отхвърлиха предложението и не бе поставена", каза пред "Черноморие" скулпторът Радостин Дамасков. Той бе сред бургазлии, които дойдоха, за да видят как Грамофона отново ще заеме мястото си.

През 1988 година тогавашната местна власт решава да обнови пешеходната улица. Тогава се сменя основно настилката, по която 30 години вървяха бургазлии. След по-малко от 20 дни жителите и гостите на града ще се разхождат по изцяло обновеното пространство. Ремонтът на "Алеко Богориди" е част от цялостното обновяване на ларгото на града по проект на Община Бургас, който се реализира на няколко етапа. Това наложи и демонтирането на Грамофона преди няколко месеца. Инсталацията на Руси Стоянов е изработена от него през 1990 година. Авторът е вградил в нея две цитри и кристален сервиз с чаши, подарък от сестра му Марияна, така че когато дръжката се завърти той да издава нежна мелодия. Той обаче замлъкна отдавна.

Преди няколко месеца Грамофонът бе прибран и обновен изцяло. "Сменихме ламарините, изчистихме го, боядисахме го. Около месец и половина продължи ремонта му", каза Руси Костадинов, който бе ангажиран с обновяването на творбата на Руси Стоянов. В задната част на Грамофона е монтирана подвижна стена, която ще бъде сваляна, за да бъде сложено устройството, което със завъртането на дръжката на скулптурата ще разнася инструментала на две популярни песни - "Ах, морето" и "Добър ден, море". Той е направен от композитора Стефан Диомов специално за Грамофона.

Два крана бяха необходими, за да бъде свален двутонния Грамофон от камиона, с който беше транспортиран до центъра на Бургас. Предвижването му по улиците на града предизвика интересе на бургазлии. Затова и мнозина се събраха, за да видят как Грамофонът отново ще заеме мястото си в сърцето на "Алеко Богориди".

Руси Стоянов - ренесансов творец с корен бургаски

Галерия