DSC_4961-1

DSC_4961-1

Грешка на попа смени името на Вълчев на Ваньо

 и празничните моменти, затова слагаме началото на поредицата "Именити именици" родени в Бургас, живеещи и работещи в града и страната. Така читателите на любимия сайт ще имат възможността първи да научат за тях, както й да разберат, какво ги вълнува и радва около тези имени дни.

На 7-ми януари се празнува Ивановден в чест на свети Йоан Кръстител. На този ден празнуват Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ивайло, Ивайло, Жан, Жана, Калоян, Калояна, Яна.
Попитахме няколко известни бургазлии на кого са кръстени, спазват ли традицията и имат ли незабравим имен ден.

Ивановден е най-празнуваният имен ден у нас. Той се отбелязна от над 300 000 българи. Сред имениците е бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков. Той ще празнува имения си ден в София.DSC_2510

Сред видните именици е и кметът на община Поморие - Иван Алексиев (на снимката горе). Той носи името на дядо си Иван. "Няма нищо по-хубаво от това на празника да се съберем с най-близките и с приятелите и да се почерпим за здраве", каза кметът Алексиев. На 7-ми януари празнува и неговия син Калоян. "Както най-много са Ивановците в страната, така и в нашия род имаме много именици", допълни Иван Алексиев.

На 7-ми януари празнува и Калояна Живкова - пресаташе на ГЕРБ Бургас. Чаровницата колежка е кръстена на дядо си Кольо Гороломов - баща на майка й доктор Ваня Гороломова. За някои това е интересно, но за фамилията на художника Живко Иванов, това е жест към тъста. За Калояна най-вълнуващите мигове на празника са, когато се съберат заедно с нейните родители. Всъщност Калояна празнува имения си ден заедно с майка си Ваня. Това е едно чисто съвпадение, но пък радва семейството на художника Живко Иванов.DSC_8213

Имен ден празнува и пресаташето на професионален футболен клуб "Черноморец" - Бургас Ивайло Иванов. DSC_6426Той е кръстен на дядо си Иван. "За мен това е ден като всички останали с тази разлика, че не пропускам да почерпя приятелите си за здраве", споделя Ивайло Иванов. Но допълва, че не спазва някаква по-особена традиция на 7-ми януари.

Авторът на хита "Телефонна любов" - Ваньо Вълчев е кръстен на двамата си дядовци.DSC_4913 Грешка направил попа, вместо да го кръсти Иван, записал новороденото бебе Ваньо. С това си име поетът-хуморист се гордее и му е носил винаги късмет. Най-впечатляващи спомени от празнуване на имения си ден Ваньо Вълчев помни от студентските си години. Тогава Ваньо заедно със своите приятели са чакали с нетърпение да получи последния колет от родителите си, които са живеели в Свищов, за да ги почерпи. Първи ще му честити другия именик в рода - Ивайло - синът на поета е сценарист в "Шоуто на Слави". От Великобритания ще се обади щерката на Ваньо - Ирина, която от години живее и работи на Острова.

Диригентът Иван Ганев DSC_8711носи името дядо си по бащина линия. Така е спазена традицията от години в неговия род, чийто корен е във възрожденското градче Троян. Името му е носело винаги късмет. Тази година Иван Ганев изпревари тържествата за имения си ден заедно с Духовия оркестър бяха на първото задгранично турне в съседна Гърция. От 2-ри януари нашите музиканти изнесоха няколко концерта пред своите домакини. А Ганев дирижира не само 20-те наши музиканти, но и 30-те тяхни колеги от Гърция.