ProtestTok9

ProtestTok9

Хиляди варненци против високите сметки за ток

започна малко след 11 часа. 
Инициативният комитет, който се води за организатор на протеста, издигна няколко искания в началото на шествието. 
Първото е да се извърши ревизия на ДКЕВР, като 50% от проверяващите да са държавни органи, 50% - граждани. Второто - Всички виновни да се накажат със затвор.
Трето: Да се ревизират всички приватизационни сделки за последните 24 години.
Четвърто: Да бъдат спрени всички течащи в момента приватизационни сделки. 
Организаторите поставиха срок една седмица тези искания да бъдат изпълнени, в противен случай щели да обявят гражданско неподчинение.
От сборния пункт митингуващите се насочиха в посока централния градски площад, където ги чакаше кордон на жандармерията. След като дадоха цветя на полицаите, хората от митинга минаха през редиците им и продължиха към Аспарухов мост. За около 20 минути движението по моста беше блокирано. 
От там протестът се върна обратно и се раздели на два лъча. Единият пое към сградата на енергоразпределителното дружество на ул. "Девня", а другият се насочи по бул. "Вл. Варненчик" и изхода на града за София. 
Протестиращите пред сградата на "Енерго-про" скандираха "Енергото е мафия", хвърляха яйца и кофички кисело мляко. Не мина и без счупени стъкла. От там групата на митингуващите се насочи към областна управа. Там отново бяха прочетени исканията на протестиращите.
Междувременно втората група протестиращи премина по централните варненски булеварди "Вл. Варненчик" и "Сливница". Двете групи се срещнаха отново на изходния пункт на протеста - площада до община Варна. 
В края на митинга ритуално беше изгорен бутафорния ковчег, с което протестиращите символично погребаха ЕРП-тата.

Днес+