Морска гара ще бъде превърнаха в буферна зона, където украинците ще изчакват влаковете. Снимка Архив Черноморие-бг

Морска гара ще бъде превърнаха в буферна зона, където украинците ще изчакват влаковете. Снимка Архив Черноморие-бг

Областният кризисен център, който се намира на Морска гара в Бургас, ще бъде превърнат в буферна зона. Там ще бъдат настанявани украинците, които ще бъдат разселени във вътрешността на страната от 1-ви юни. На 31-ви май изтича тримесечната програма на правителството, която даваше възможност на украинците, които са избягали от войната в родината си, да останат в хотели. За тях хотелиерите ще получат по 40 лева на ден за нощувка, закуска, обяд и вечеря. Първият транш е изплатен. Обработват се документите за втория. Не всички хотелиери обаче получиха цялата сума.

От 1-ви юни започва да действа новата програма за настаняване на украинци в ведомствени бази и места за настаняване, които са регистрирани в Националния туристически регистър, По тази програма ще се изплащат по 15 лева на ден. Като за целта хотелиерите трябва да заяват, че искат да участват в нея.

Украинците остават в хотелите, държавата ще плаща за тях по 15 лв. на ден

Тези украинци, които няма къде да отидат, ще бъдат настанени в държавните бази във вътрешността на страната. Над 12 000 са украинците в област Бургас. Тези от тях, които са решили да останат и да отидат в друга база, ще бъдат транспортирани с автобуси от хотелите, в които пребивават сега до Морска гара. Там ще изкачат влаковете, на които ще бъдат качени. За целта от БДЖ пускат допълнително вагони. Това налага и превръщането на Кризисния център в буферна зона. До неделя трябва да бъде освободени помощението и стилажите, които бяха използвани за подреждането на хранителните продукти и дрехите ще бъдат разгловени. Там украинците ще изчакват влака и ще получат пакет със суха храна и памперси за най-малките, потвърдиха от Областна управа. Очаква се транспортирането да започне в края на май.

От средата на май част от украинците започнаха да си подновяват паспортите, за да могат да се върнат в родината си.

В Бургас 481 украинци преиздават паспортите си, да се върнат в родината си

Тези, които имат финансова възможност и не искат да се върнат в родината си в момента, са готови да си наемат квартира. От началото на войната много от украниците, които дойдоха в България са настанени в частни квартири, в жилища на свои близки или в собствени. Някои още през март си наеха апартаменти под наем. Това вдигна и цената на жилищата в Бургас и свободни апартаменти в момента трудно могат да се намерят.