Областният управител Мария Нейкова ще настоява да бъде изградена нова сграда за галерията. Снимка Областна управа

Областният управител Мария Нейкова ще настоява да бъде изградена нова сграда за галерията. Снимка Областна управа

Художниците в Бургас правят подписка с искане за изграждане на сграда на художествена галерия "Петко Задгорски". Галерията няма собствена сграда и се помещава в бившата Синагога, която е предоставена за стопанисване на Община Бургас

Тази година галерията отпразнува своята 75-годишнина и 55 години, откакто е в сегашния си дом - Синагогата. Галерията е на общинска издръжка. От бюджета се осигуряват средства за издръжката й и за заплатите на работещите там.

Бургаската галерия празнува юбилей, Общината дари четири картини

Проект за нова сграда на галерията има. Отреден е и терен за нея - ъгловото място до Часовника. Проектът, който е готов от няколко години, беше включен в предизборната кампания на кмета на Бургас Димитър Николов през 2019 година. Търси се финансиране за неговата реализация.

Днес областният управител проф. Мария Нейкова се срещна с директора на галерията "Петко Задгорски" Георги Динев, с архитектите - Кирил Кирилов и Митко Шекеров, които са автори на проекта на новата сграда. "На срещата, проведена по желание на творците, беше потърсена институционална подкрепа от областния управител, в Бургас да бъде изградена съвременна сграда, в която да се съхранява богатият фонд на бургаската галерия", се казва в прессъобщение изпратено до медиите.

Арх. Кирилов презентира проекта на новата сграда, като обясни причините, заради които е необходима тази галерия и представи предимствата, свързани с бъдещата й локация, помещенията, където ще се реставрират, съхраняват и излагат произведенията на изкуството. Проектът, който арх. Кирил Кирилов и арх. Митко Шекеров, са изработили е след спечелен през 2015 година конкурс, обявен от Община Бургас.

"От 1966 г. до сега фондът й се е увеличил многократно и към днешна дата съдържа над 3200 картини. Неизменна част от него е безценната уникална колекция икони от Странджа и региона на Бургас", сподели директорът на галерията Георги Динев. Той изрази притеснението си, че всички тези произведения на изкуството се съхраняват в изключително неподходящи за целта хранилища, които през последните години са недостатъчни да поемат нарастващия брой творби на Бургаската художествена галерия.

В подкрепа на изграждането на нова сграда за галерия се прави подписка сред общността на творците и архитектите, която до дни ще бъде входирана в Областна администрация Бургас. Според общото им мнение е, че сегашната сграда не отговаря на съвременните изисквания за съхранение, опазване и разпространение на изобразителното изкуство.

Областният управител проф. Нейкова ще отправи писмено предложение до кмета на община Бургас и Общинския съвет, в което ще настоява Бургас да има нова художествена галерия, каквато жителите и гостите на морския ни град заслужават.