Вълчан Петров откри загубената си творба. Снимка Лина Главинова

Вълчан Петров откри загубената си творба. Снимка Лина Главинова

Художникът Вълчан Петров откри изчезнала преди 38 години картина, която е рисувал, когато е бил на 33 години. Става въпрос за платното "Притча за Адам, Ева, Дявола и съвременния свят". Картината е създадена от него за национална изложба в София през 1980 година и е била озаглавена "Българските митове и легенди". "Подходих сериозно към темата. Прочетох всички томове по фолклор. В долния ъгъл на платното нарисувах световния елемент - апокалиптичния ми поглед към Земята и какво ще стане с нея, ако не я съхраним", разказа авторът. Двама от водещите критици в изобразителното изкуство по онова време се изказали много ласкаво за картината. От Националната художествена галерия я откупили и тя станала част от фонда.

Няколко години по-късно художникът отишъл в галерията, за да помоли за разрешение да му предоставят картината, която искал да покаже в своя самостоятелна изложба. За негова голяма изненада творбата му била изчезнала безследно. Нямало ги дори документите за направената откупка.

"Това бе подла постъпка на мой колега, чието име ще спестя. Когато станах директор на галерията в Пловдив продължих да я търся. Никъде обаче не я открих", сподели художникът.

Съвсем наскоро негова близка му звънна развълнувана по телефона, за да му каже, че е видяла картината в един репортаж, направен в Бургаско. Тогава Вълчан Петров се обадил на областния управител Вълчо Чолаков и му разказал за случилото се. Молбата му била да му помогне да открие изгубената си картина. "Още, когато ми каза за какво става въпрос му отговорих, че знам, къде се намира платното. То е в читалището в Малко Търново. Причината да го знам, е че съм присъствал на сесии на Общинския съвет в Малко Търново, които се провеждат там и съм разглеждал картините, сред които и тази на моя адаш. Тогава обаче още не го познавах", разказа областния управител Вълчо Чолаков. Двамата с автора се запознали преди около две години на откриването на изложба. Оттогава поддържат връзка.

Вълчан Петров получи тази година наградата на Областна управа за творбата си, с която участва в биеналето "Приятели на морето". Отличените и селектираните за изложбата творби са подредени в бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и в залата на Дружеството на бургаските художници.

Областна управа отново връчи отличие на автор от Приятели на морето