Художник сезира съда заради арката на свети Николай

, съветниците решиха на свое заседание през януари т.г. "След съгласуване с всички институции, да се демонтира съществуващата пред подлеза на улица "Васил Априлов" арка на свети Николай Мирликийски Чудотворец и премести на входа на Морската градина, от към улица "Богориди" до павилион "Гъбката". Повод за решението им стана докладна записка, входирана от групата от БСДП (от тази група е и Венцислав Чамурджиев, който е под домашен арест заради обвинения в лихварство и изнудване). Предложението им бе да се изгради арка на закрилника на Бургас - свети Николай Чудотворец на входа на Морската градина. Само по себе си това предложение е абсурдно, тъй като в момента има такава арка и тя е на улица "Васил Априлов". Съветниците обаче тогава решиха, че вместо да се харчат пари за нова, може да се демонтира сега съществуващата арка и да се премести в Морската градина.

 

От общината вече са направили запитване по въпроса в Института по паметници на културата.

"Тове решение е безумие. Те искат да унищожат арката. Това е против всякакви закони. Имам авторски права. Не може някой да решава така с лесна ръка да мести един паметник", категоричен е авторът й Иван Бахчеванов. Той я изработи след спечелен конкурс на община Бургас. Бахчеванов работи по арката в продължение на година и половина. Тя бе монтирана през 2007 година в края на третия мандат на тогавашния кмет на община Бургас Йоан Костадинов.

Арката тежи 17 тона. Тя е със стабилен фундамент с колони от неръждаема стомана. Самото демонтиране не е лесна работа.

"Не може някой да реши и да я мести. Тя е мислена и правена за това място. Съобразена е с архитектурния ансамбъл в района. Ориентирана е в посока Запад-Изток. Тя продължава мисловната права линия, която свързва Операта и храма "Св. св. Кирил и Методий". Ако се сложи в Морската градина, ще се изгуби между дърветата. Ще стои като врата на детска градина", възмущава се авторът.

Той е подал жалба до областния управител Константин Гребенаров и до община Бургас. Адвокатите му Мима Иванова и Милен Козарев са сезирали и съда.

"Ще инициирам и подписка. Как е възможно, когато има искане за направа на 16 нови паметника, да се мести една арка? Те ще я унищожат. Това ознавача ли, че при следващия кмет ще се съборят паметниците, които сега се градят?", чуди се Иван Бахчеванов.

 

Снимка Етелка Пирева