Вицепрезидентът Илияна Йотова (в средата) присъства на учредявана на Инициативния комитет. Снимки Министерство на културата

Вицепрезидентът Илияна Йотова (в средата) присъства на учредявана на Инициативния комитет. Снимки Министерство на културата

Инициативен комитет ще работи за превръщането на созополския остров "Св. св. Кирил и Юлита" в Световен център за култура и изкуство. На учредителното събрание присъстваха министърът на културата проф. Велислав Минеков, вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, областният управител на област Бургас Мария Нейкова, Тихомир Янакиев - кмет на Община Созопол.

Концепцията за острова не е от сега, а първите стъпки за реализацията й направи бившия министър на културата Боил Банов, когато заведе международна делегация на острова през 2020 година.

Остров Кирик в Созопол става Световен център на изкуствата

В дискусиите за възраждането на острова като световен културен център се включиха още доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей – БАН, проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова – бивш директор на Националния институт за недвижимото културно наследство и настоящ преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, проф. Христо Пимпирев, български учен и полярен изследовател, професор по геология в СУ "Св. Климент Охридски". Всички те се обединиха около тезата, че остров "Св. св. Кирик и Юлита" трябва да бъде проучен, запазен и развит, защото неговото развитие ще донесе изключителна добавена стойност за Созопол и Черноморския регион, работейки за положителния образ на страната ни пред света.

Разкопки на острова се провеждат от години и са ръководени от археолога Кръстина Панайотова.

Галерия