DSC_2610

DSC_2610

Иля Шляховой смени Москва с Бургас. Тук бюрокрация няма

математика и електроника. Преди около 8 години идва в България. Женен е за българка, но не любовта го води тук, а малко по–прозаична причина - търсил е място, където родителите му да живеят и да прекарат старините си. Заедно с тях решава и той да заживее в България. Взима със себе си лаптопа и котарака си и идва в страната ни. Живял е за кратко в София, но след като е видял, колко е спокойно и безопасно, се установява да живее в Бургас. Има бизнес в града свързан с ИТ технологиите и е председател на фонд за развитие на деловите и култуните връзки "Вместя". Веднъж или два пъти в годината се връща в Русия по работа, но сам признава, че всеки път се ужасява от случващото се там.

 

- Г-н Шляховой, как се разви живота ви идвайки в Бургас и още ли мислите, че тук е спокойно?

- По различен начин бавно, бавно, тъй като основната ми работа е през интернет за разработка на високонатоварени сайтове и ИТ консултинг. Аз още мисля, че тук животът е по-спокоен, особено в сравнение с Русия и Украйна. Тук е някакъв остров на спокойствието, дори и с тези вълнения, които ги има.

 

- Интересувате ли се от това, което сега се случва в Русия и Украйна? Поддържате ли връзка с ваши познати, които са останали да живеят в Москва?

- Естествено наблюдавам събитията и съм много притеснен. Не знам, какво бъдеще ги очаква хората там, но според мен още дълго време няма да се оправят нещата.

Поддържам връзка с някои познати, но не е както преди. Различно е, когато нямаш възможност да се срещаш с човека поне веднъж месечно. Трудно е.

 

- Говорите добре български, но така ли беше и в началото? Как ви приемат българите и харесва ли ви нашатата кухня, тя е различна от руската?

- По принцип българският език за руснаците е много голям проблем, защото много от думите имат съвсем друго значение и самият строеж на изреченията е друг. Руснаците, изхождайки от това, че езикът е славянски, се опитват да прилагат правилата от руския за българския език. Затова е сложно да се научи правилно българският. Аз лично не съм ходил на курсове, обучавам се с обущаването и комуникацията с българи.

Мога да кажа, че обикновените българи винаги се отнасят към руснаците с добро. Разбира се има и лоши хора, но аз смятам, че такива има навсякъде.

Ооо, кухнята е голям проблем, защото много ми липсват неща като пелмени и квас. За съжаление българина не харесва нито едното, нито другото и много е сложно да намериш тези неща тук. От българската кухня има отделни неща, които не ми допадат, но не защото са български, а заради мои лични предпочитания. Като цяло българската кухня е добра. Традиционно в нея има много неща със сирене, което е перфектно, но за съжаление кашкавалът въобще не ми харесва. Както казват по-възрастните хора по съветско време беше много по-добър вкусът от сега. По принцип ми прави впечатление, че храни, които в Русия се правят по традиционен начин, по стари рецепти, тук вече не е така. Може би сега се появяват някои неща, които приличат на тези от едно време, но не съм ги опитвал.

 

- Споменахте съветско време, наблюдавате ли носталгия по този период?

- По принцип при мен и хората около мен има такава носталгия. Вярно е, тогава нямаше толкова голяма свобода, но имаше много други предимства, от които сме се отказали без да получим някаква компенсация за този отказ. На руски има един израз - "да изхвърлиш дете от коша заедно с водата след като го изкъпеш", т.е ние вместо да се откажем от лошото и да запазим доброто, изхвърляме директно всичко. Когато пътувам към Каблешково, след село Лъка има една конструкция от бетон, на която пише "Социализмът беше уродлив, но демокрацията е два път по-уродлива", и това го пишат българите.

 

- Сам казахте, че сте търсил по-спокойно място за родителите ви, а в последните няколко години има много руснаци, които идват да живеят в Бургас и областта. Според вас само заради спокойствието ли и кои хора напускат Русия?

- Първо заради цените, защото въпреки че се увеличават, руската пенсия, когато се прехвърли тук става тройна. Също и заради климата, който тук е много по-добър от почти всички региони на Русия, освен Краснодарския край. Третото е, че България при своите неголеми размери има райони с различни климатични условия, включително минералните бани и различни други лечебни места.

Напускат страната по принцип всички хора, от всички нива. Богатите обаче отиват в Англия или САЩ, където могат да осигурят добро обучение за децата си, това е най-важното изискване. В България идват хора от средната класа и по-бедни. Те продават апартаментите си, купуват си тук жилище, опитват се да правят някакъв бизнес или ако са пенсионери живеят с пенсията си от руската държава.

Според мен тези, които остават в Русия и тези, които я напускат са съвсем различни. Най-важното е обаче всеки да реши да направи тази стъпка. Ако преди, по време на Революцията страната напускаха хора по политически причини, през 90-те бе бягство след отваряне на границата, то сега това е съзнателен избор, който правят толкова много хора, отколкото тези които се плашат.

 

- Вие сте председател на фонд за развитие на деловите и културните връзки “Вместя” между България и Русия,  как стана така, че започнахте да се занимавате с това?

- Преди няколко години написах нещо, като наръчник за руснаци, които идват тук и как да си изкарат разрешение за пребиваване. На него са написани моите координати. Един ден ми се обади Сергей Санин, директор на фонда, който ме помоли да го регистрирам в България. После ми предложиха и да го оглавя тук.

 

- В момента помагате ли на руснаци, които идват тук?

- Скоро ще пуснем зелена линия за информиране на руснаци. Аз сам съм се сблъсквал с проблемите им. Забелязал съм дори в курортите, където персоналът говори руски, но и там остава проблемът, че руснаци когато идват тук не знаят къде и как да намерят нещо. На линията, която ще открием, всеки може да се обади и да попита за различни услуги и сервизи. Сътрудничим си с най-старата българо-руска организация Александър Невски и на 14 юни в Русе, където ще има сбирка на руските клубове, ще бъде обявен този проект. Иначе в Бургас направихме изложба с картини посветени на Руско-турската война и сега планираме още няколко инициативи в края на годината. В Москва на 2 май получихме диплома за приноса ни в българо-руските културни взаимоотношения.

 

 - Това, че сте написал такъв наръчник означава ли, че сте имал проблеми? Срещнахте ли бюрократични спънки?

- Основната трудност е това, че руснаците идвайки тук не са запознати с българското законодателство. Човек може да се ориентира от пазарите, колко струват сиренето и доматите, но да прочетеш закона е много по-сложно. Аз първия път го четох с речник, но малко по малко научавайки езика и следейки как се променя законодателството се научих. Аз написах наръчника и хората сега се ползват от моя опит, за да могат безпроблемно и лесно да си оправят всички нужни документи.

В сравнение с Русия, тук бюрокрация просто няма. Ако българин се оплаче, че тук има голяма бюрокрация, той просто не е бил в Русия. Сега може би за обикновения руснак става малко по-лесно, но ситуацията е много по-сложна от тук. Абсолютно лесно е един руснак да получи разрешително за постоянно пребиваване в България. В Русия трябва да отиваш на едно гише, след това на второ да извадиш справка, която да я представиш на трето гише, а то ще е в почивка до следващата сряда например. Тук е много по-любезно и отношението на държавните служители. Спомням си първия път трябваше да попълня адресна карта в полицията за настаняването, а нито аз, нито майка ми знаехме български. Служителката на гишето излезе, въпреки че бе в обедна почивка, попълни ни документите и тогава излезе в почивка. В Русия това не може да се случи, там биха казали, че са в почивка.

 

- В Русия има ли такова голямо разделение между хората на класова основа?

- Там е още по-голямо, не знам в България какво е съотношението, но в Русия е някъде 100 пъти разделението между бедни и богати. Преди имаше средна класа, но в последните 5-10г е силно подтисната.

 

- Преди време усилено се заговори за откриване на руско училище в Бургас, предвид големия брой руснаци, какво мислите за идеята?

- Аз мисля, че това е много добра идея, защото има само едно такова училище и то е към посолството в София. Предвид, че руснаците са сред най-големите чужди малцинства в България, липсата на такова училище е проблем.

 

- Имате ли си любимо място в Бургас и интересувате ли се от това, което се случва в града?

- Много ми харесва да се разхождам по моста, но още не съм ходил на остров "Света Анастасия". Надявам се това да стане скоро, след като се оправи времето.

Разбира се, че се интересувам от случващото се в града. Периодично разговарям с областния управител Павел Маринов. Имаме планове за привличане на повече руснаци и подобряване на руско-българските отношения. Той е много заинтересован към темата. Кметът Димитър Николов също откликва.