Kamikaje

Kamikaje

Има прилика между задържан в Кипър и атентатора от Бургас израелския сайт ynetnews. Мъжът е задържан от съда на острова миналия понеделник. Има прилика в поведението му и това на мъжа, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас на 18-ти юли, каза министърът на правосъдието на Кипър Лукас Лука. 

24-годишният заподозрян е арестуван в кипърския пристанищен град Лимасол на 7 юли по подозрение за проследяване на движението на израелски туристи. Той е шведски гражданин от ливански произход.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че мъжът е планирал атака, подобна на самоубийствен атентат автобус в Бургас миналата сряда.
Кипърският министър на правосъдието Лукас Лука, заяви пред репортери в Никозия в понеделник: "Има някои прилики между поведението на заподозрения и на мъжа от терористично нападение в България.
Нетаняху заяви пред американската телевизия "Fox News Sunday", че "начинът на действие" на заподозрения в Кипър е бил подобен на този, използван от бомбардировача Бургас.
Той каза, че ливанската група на "Хизбула" група, подкрепена от Иран, е отговорна. Техеран отрича да е замесен. 
Лука заяви, че заподозреният е бил член на организация, която той не назова. Мъжът е бил член на "Хизбула", класирани като "терористична" организация от Израел и САЩ, но не и от Европейския съюз или Кипър.
Заподозреният в понеделник се появи в Лимасол съд, който го оставя в ареста до приключване на полицейските разследвания.
Той е обвинен по подозрение в шпионаж и заговор за извършване на престъпление. 
Властите разследват 10 обвинения срещу него. 
Заподозреният е бил арестуван в хотел, два дни след пристигането му от Лондон. У него са намерени списъци на места, посещавани от израелски туристи.