Иван Ничев е художествен директор на филма

Иван Ничев е художествен директор на филма

Режисьорът Иван Ничев започва снимки в Бургас на късометражен игрален филм, посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Режисурата е поверена на Любомир Попов, а в ролите влизат Катрин Димитрова, младите бургаски актьори Дилян Николов и Илиян  Канев, и Христо Димитров - Хиндо. Сценарият е на Татяна Гранитова, продуцент на филма е Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

Продукцията е насочена към млада аудитория. Историята за спасяването на бургаските евреи по време на Втората световна война е пречупена през динамиката и вълненията на днешните млади хора, които търсят отговори и решения на значими за тях проблеми като любовта и истината за миналото. Сюжетът е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран в продължение на 10 години от център "Алеф", и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 1700-те участници от 11 различни страни.

Очаква се филмът да излезе на екран до края на 2023 г. Продукцията ще бъде с вградени субтитри на английски език, което ще направи възможно представянето му пред чуждестранна публика и участието му в различни кинофестивали.

Бюджетът на филма се осигурява от дарения на различни институции и компании, обединени около каузата за популяризиране на безпрецедентния акт на хуманизъм в България преди 80 години.