Иван Тенев (вдясно) в приятелски разговор с актьора и партньор в живота на Мариана Попова - Веселин Плачков (вляво) и Светослав Аргиров. Снимка Черноморие-бг

Иван Тенев (вдясно) в приятелски разговор с актьора и партньор в живота на Мариана Попова - Веселин Плачков (вляво) и Светослав Аргиров. Снимка Черноморие-бг

Иван Тенев празнува 40 години от първото си участие в националния конкурс за песен "Бургас и морето". В далечната 1981 година, когато прозвучава първата му песен на конкурса, той е носел името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора". След промените фестивалът вече е с ново име - "Бургас и морето". Конкурсът е възобновен и се провежда от 1996 година. До днес има само една година, през която не се е състоял - 2020 г., заради пандемията от корона вирус.

Тази година "Бургас и морето" се проведе за 38-ми път. И тази година финалът не мина без песен по текст на Иван Тенев. "Сирената, която..." в изпълнение на Нели Рангелова е по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и по текст на Иван Тенев. Агент Тенев, както е известен още текстописецът, не пропуска издание на бургаския фестивал. И това лято той бе сред публиката в Летния театър, като един от авторите, чиито песни са стигнали до финала.

Песена по негов текст - "Сирената, която...", получи 37 точки от журито и 11 точки от публиката.

През 2013 година песента "Хелоу без гудбай" по музика на Мартин Антонов, текст Иван Тенев, аранжимент Светослав Лобушки в изпълнение на Кристина Димитрова и Орлин Горанов спечели трето място, според гласовете на професионалното жури и наградата на публиката.

Тази година големите победите бяха Кристина Дончева и вокален ансамбъл "Фортисимо", като изпълнената от тях песен - "Заклинание" по текст на бургаския депутат Ивайло Вълчев ("Има такъв народ" б.а.), музика Петър Алексиев, аранжимент - Петър Алексиев и Алекс Нушев спечели първа награда на журито и наградата на публика.

Песен по текст на депутат спечели Бургас и морето