Izlozba_Brussels

Izlozba_Brussels

Иво Бистришки в обща изложба в Брюксел за традиционния Ден на България. Той се организира за шеста поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия, Кристалина Георгиева, по случай националния празник на България 3-ти март.

Внушителното централно фоайе на Берлемон става галерия от 23 февруари до 13 март за изложбата "Настъпващото поколение" с творби на млади български художници от колекцията на белгиеца Хюго Вутен. Участващите автори са Нора Ампова, Иво Бистришки, Ирина Георгиева, Велислава Гечева, Калия Калъчева, Константин Костов и Ясен Згуровски.
Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще открие официално изложбата на 3-ти март.
Празникът в Берлемон за Деня на България ще продължи с музикална програма. Виртуозната контрабасистка Юлита Фъсева и нейните колеги от Кралската фламандска филхармония Димитри Местдаг и Хайме Блау Сантонха Еспинос ще изпълнят творби от номинирания за "Грами" албум с класическа музика "Струнни пътеки" на друга българска звезда на световната музикална сцена, композиторката Добринка Табакова.
Министърът на образованието и науката на Република България проф. Тодор Танев ще бъде специален гост на събитието. Добринка Табакова и Хюго Вутен ще бъдат другите почетни гости на Деня на България в Европейската комисия.
Денят на България се отбелязва в Европейската комисия от 2010 г., по инициатива на Кристалина Георгиева, на националния празник 3-ти март. По традиция на този ден за служителите и гостите на Европейската комисия
ресторантите на Берлемон предлагат ястия от българската национална кухня. Предвиден е и щанд в сградата, където посетилите ще могат да получат съвети как да прекарат лятната си ваканция в България. Ще се продават и мартенички, като събраните средства ще отидат за подкрепа на деца със специални нужди.